«Δεν ξεχνάμε τους συμπατριώτες μας και όλους τους Εβραίους που χάθηκαν στο Άουσβιτς & στα στρατόπεδα της φρίκης. Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος ας γίνει ο φάρος που θα δείχνει τον δρόμο της καθημερινής μας δράσης απέναντι στον ρατσισμό & τον αντισημιτισμό» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, είναι το ετήσιο ορόσημο για το μαζικότερο έγκλημα της ανθρώπινης Ιστορίας, την πλέον συνειδητά προγραμματισμένη και φονική μορφή ανορθολογισμού» τονίζει στο δικό του μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει:

«Η μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη οφείλει να είναι διαρκής.

»Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που ο αγώνας απέναντι στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

»Η άνοδος της ακροδεξιάς και των υμνητών των ναζί παγκοσμίως, δημιουργεί αποστροφή σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Και την ηθική υποχρέωση καθημερινά, σε κάθε έκφανση της ζωής μας, να αντιστεκόμαστε σε αυτούς που θέλουν να επαναφέρουν τον εφιάλτη του παρελθόντος.

»Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος της Ιστορίας, παίρνοντας στα χέρια μας το νήμα των αγώνων».

«Η βαρβαρότητα του Ολοκαυτώματος θα στοιχειώνει για πάντα την ανθρωπότητα. Η διατήρηση της μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων, ανάμεσά τους και των Ελλήνων Εβραίων απαιτεί να υψώνουμε τη φωνή μας απέναντι στους αρνητές της ιστορίας.

»Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη, απέναντι στην αναζωπύρωση της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού πρέπει να είναι καθημερινός και συνεχής» επισημαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.