Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ, μετά από μια επική ανατροπή επικράτησε με 3-2 σετ του Φίλιξ Οζέρ Αλιασίμ και θα είναι ο αντίπαλος του Στέφανου Τσιτσιπά στον ημιτελικό του Australian Open που θα διεξαχθεί την Παρασκευή (28/1).

Ο Ρώσος τενίστας επικράτησε με 3-2 σετ  (7-6, 6-3, 6-7, 5-7, 4-6) σε ένα παιχνίδι που είχε διάρκεια περίπου 4 ώρες και 40 λεπτά και θα βρεθεί στο δρόμο του Έλληνα πρωταθλητή προς τον τελικό του Αustralian Open.

Η αναμέτρηση του Στέφανου με τον Ρώσο θα γίνει την Παρασκευή το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), ανάλογα με το πότε θα τελειώσει ο πρώτος ημιτελικός μεταξύ Ναδάλ και Μπερετίνι. H πρώτη αναμέτρηση είναι προγραμμαρισμένη περίπου για τις 05:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όποτε αυτό σημαίνει πως ο αγώνας του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Μεντβέντεφ θα αρχίσει περίπου στις 10:30 το πρωί.

Ο Τσιτσιπάς με τον Μεντβέντεφ έχουν βρεθεί αντίπαλοι άλλες 8 φορές στο παρελθόν, με τον Ρώσο να προηγείται με 6-2 στις νίκες.  Η πρώτη νίκη του Ρώσου ήταν στο Μαϊάμι, ενώ άλλη μια νίκη του Ρώσου στο US Open την ίδια χρονιά και μία στην Βασιλεία.

Το 2019 σε Μονακό και Σανγκάη ο Μεντβέντεφ έκανε το 5-0 στα μεταξύ τους παιχνίδια με τον Τσιτσιπά να παίρνει την πρώτη νίκη στο ATP Finals την ίδια χρονιά. Το 2021 ήταν οι τελευταίες τους δύο συναντήσεις με τον Μεντβέντεφ να κερδίζει στον ημιτελικό του Australian Open και τον Στέφανο να παίρνει ρεβάνς στον προημιτελικό του Roland Garros.