Στην κυκλοφορία έχουν αρχίσει να δίνονται τμήματα της Αττικής Οδού, δύο ημέρες μετά την πλήρη κατάρρευση του πιο σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου της Αττικής, ο οποίος μετατράπηκε σε «λευκή παγίδα» για χιλιάδες οχήματα λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη, αποδόθηκαν στην κυκλοφορία:

  • το Τμήμα της Αττικής Οδού από είσοδο Ελευσίνας έως Κόμβο Κηφισίας-Δαχτυλίδι
  • το Τμήμα της Αττικής Οδού από Κόμβο Κηφισίας-Δαχτυλίδι έως είσοδο Ελευσίνας
  • το Τμήμα της Περιφερειακής Υμηττού από τα Διόδια Κατεχάκη με κατεύθυνση τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Ακινητοποιημένα οχήματα

Σημειώνεται πάντως πως συνεχίζουν να παραμένουν κάποια οχήματα ακινητοποιημένα.

Αυτά υπολογίζεται πως ανέρχονται σε περίπου 500 και βρίσκονται κυρίως στο τμήμα από Κάντζα έως λεωφόρο Μαραθώνος και ανά σημεία στο Γέρακα, την Ανθούσα και τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, ανάμεσα στα Βριλήσσια και την Αγία Παρασκευή.

Για ακόμη μια ημέρα, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στον αυτοκινητόδρομο προκειμένου να γίνει η μεταφορά των ακινητοποιημένων οχημάτων, των οποίων οι οδηγοί έχουν κληθεί να τα παραλάβουν.

Όπως αποδείχτηκε τις τελευταίες ημέρες, η εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού δεν έχει επενδύσει καν σε βασικές υποδομές, όπως σε μηχανήματα για παράδειγμα, ενώ δεν υπάρχει ούτε καν το ανθρώπινο δυναμικό, με την ανάλογη εκπαίδευση και ετοιμότητα για να ανταποκριθεί σε δύσκολες καταστάσεις.

Επί ώρες τη Δευτέρα, δεν υπήρχε καμία υπεύθυνη, σοβαρή και έγκαιρη ενημέρωση των οδηγών που είτε έμπαιναν στην Αττική Οδό είτε παρέμεναν εγκλωβισμένοι εντός αυτής, με πολίτες μάλιστα να καταγγέλλουν πως τους έστελναν ουσιαστικά μέσα στο χάος επιτρέποντάς τους την είσοδο στον αυτοκινητόδρομο. Οι περισσότεροι από τους οδηγούς εισήλθαν στον αυτοκινητόδρομο καταβάλλοντας το αντίστοιχο κόμιστρο των 2,8 ευρώ, αλλά το μόνο που κατάφεραν να κάνουν είναι να κινηθούν για περίπου 100-200 μέτρα και έπειτα να μείνουν ακινητοποιημένοι για πολλές ώρες…

Οσοι εγκλωβίστηκαν μπορούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερη αποζημίωση

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, οι 2.000 ευρώ θα δοθούν άμεσα σε όσους ταλαιπωρήθηκαν στην Αττική Οδό, ενώ όσοι από αυτούς το επιθυμούν θα έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν μεγαλύτερη αποζημίωση.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι για πρώτη φορά οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν έχουν την δυνατότητα να πάρουν αποζημίωση από εκείνους που ευθύνονται για την ταλαιπωρία τους.

Όπως εξήγησε, αυτή η δυνατότητα δόθηκε με νόμο της σημερινής Κυβέρνησης γεγονός που σημαίνει ότι το Κράτος είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίζει τις αστοχίες και να τις μετουσιώνει σε ουσιαστικές πράξεις.