Το πανδημικό κύμα που προκάλεσε η Όμικρον μπορεί να υποχωρεί πλέον σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, όμως πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραμένουν ανεμβολίαστοι, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οδηγώντας σε νέες εξάρσεις και εγείροντας ανησυχίες ότι το εμβολιαστικό κενό θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάδυση άλλης μια επικίνδυνης παραλλαγής.

Η Μαρία φαν Κερκχόφε, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, δήλωσε την Τρίτη ότι κάθε χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις στην προσπάθειά της να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες κοινότητές της.

Στο μέσον του κύματος

«Γεγονός παραμένει ότι πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν κάνει ακόμη την πρώτη δόση του εμβολίου, επομένως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», παρατήρησε η Κερκχόφε επισημαίνοντας ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 21 εκατομμύρια νέα κρούσματα. «Πολλές χώρες βρίσκονται ακόμη στο μέσον του κύματος που προκάλεσε η Όμικρον».

Τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνουν ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο, αγγίζοντας κατά μέσο όρο τα 3,3 εκατομμύρια – αύξηση που ξεπερνά το 25% μέσα σε δυο εβδομάδες, ενώ η σύγκριση γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή όταν αντιπαραβάλλονται τα περίπου 600.000 ημερήσια κρούσματα των αρχών του Δεκέμβρη, σύμφωνα με βάση δεδομένων των Times της Νέας Υόρκης, βάσει των στοιχείων του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Τα κρούσματα σημειώνουν αυξητική τάση στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Και η Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή.

Εμβολιαστικό κενό

Παρά το γεγονός ότι μειώνονται οι ελλείψεις εμβολίων, μόλις το 62% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει έστω και μια δόση, ενώ επιμένει η ακραία απόκλιση μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων περιοχών του πλανήτη. Στα φτωχά κράτη, μόλις το 10% του πληθυσμού έχει λάβει έστω μια δόση εμβολίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες υψηλών και ανώτερων μεσαίων εισοδημάτων αγγίζει το 78%.

Οι πιθανές συνέπειες του εμβολιαστικού κενού έχουν έρθει στο προσκήνιο με την εμφάνιση της Όμικρον, που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότιο Αφρική. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα και ως εκ τούτου για την εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Επικίνδυνο να μιλάμε για τέλος της πανδημίας

Ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του ΠΟΥ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στη φάση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

«Είναι επικίνδυνο να θεωρούμε ότι η Όμικρον θα είναι η τελευταία παραλλαγή ή ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε. «Αντιθέτως, οι συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάδυση νέων στελεχών».

Ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα κράτη θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ανεμβολίαστων σε όλο τον κόσμο. Όμως σημείωσε ότι καθώς οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, ενώ άλλοι θα αποκτούν φυσική ανοσία μέσω της λοίμωξης, «η Όμικρον μας δίνει λόγους να ελπίζουμε ότι θα επέλθει σταθεροποίηση και επιστροφή στην κανονικότητα».

Η Όμικρον δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή

Την Τρίτη, αξιωματούχοι του ΠΟΥ τόνισαν ότι ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και η Όμικρον δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή του. Η επόμενη, όμως, θα πρέπει να είναι ακόμη πιο μεταδοτική για να επικρατήσει της Όμικρον, σημείωσε η Κερκχόφε, συμπληρώνοντας ότι το «σημαντικό ερώτημα» είναι αν θα αποδειχθεί και πιο επικίνδυνη.

Ο οργανισμός τόνισε ότι χωρίς ισότιμη διανομή και χορήγηση των εμβολίων, η πανδημία θα παραταθεί.

Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του Προγράμματος Υγειονομικών Έκτακτων Αναγκών, σημείωσε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία στην παγκόσμια διαχείριση της πανδημίας αφορά την «ανικανότητά μας να παραδώσουμε αυτά τα εργαλεία που σώζουν ζωές σε εκείνους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

«Μπορούμε να έχουμε όλη αυτή την τεχνολογία και την καινοτομία», υπογράμμισε,, «όμως αν δεν έχουμε τους μηχανισμούς για να μοιραστούμε τους καρπούς αυτής της καινοτομίας, τότε έχουμε αποτύχει».

Με πληροφορίες από New York Times