Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε αιχμές μιλώντας στο MEGA για τις προβλέψεις που είχε ο κρατικός μηχανισμός από την ΕΜΥ σχετικά με την κακοκαιρία Ελπίδα.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά στον Νίκο Ευαγγελάτο ότι δεν υπήρχε πρόγνωση που να δικαιολογεί και να επιβάλει από το πρωί της Δευτέρας τη λήψη μέτρων που πήραμε για σήμερα.

Κολυδάς: πάντηση Κολυδά

Ο Θοδωρής Κολυδας, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, με ανακοίνωση του δίνει μια άλλη διάσταση στα όσα λέει ο κ. Οικονόμου και αναφέρει συγκεκριμένα για τις προβλέψεις:

«Ως επιστήμονας αισθάνομαι ότι έχω την τυπική αλλά και ηθική υποχρέωση να εκθέσω κάποια δεδομένα που σχετίζονται με την πρόσφατη κακοκαιρία. Η συγκεκριμένη κακοκαιρία με την ονομασία “Ελπις”, χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο φαινόμενο, δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια» ανέφερε ο Θοδωρής Κολυδάς.

Και συνέχισε: «Για το λόγο της επικινδυνότητας του φαινομένου εκδόθηκε αντίστοιχο Δελτίο Προειδοποίησης, πολλές ημέρες πριν, περιλαμβάνοντας και τα δυο κύματα όπου διευκρινίζονταν ότι το δεύτερο κύμα θα είναι το εντονότερο».


Μάλιστα στην ανάρτηση του ο διευθυντής της ΕΜΥ έχει προσάψει και το tweet της υπηρεσίας που έκανε πέντε μέρες πριν, από τις 20 του Ιανουαρίου, πριν δηλαδή χτυπήσει η χιονοκαταιγίδα.

Και ο κ. Κολυδάς κατέληξε πιο καυστικός: «Η αρμοδιότητα μελέτης των φαινομένων ανήκει στους επιστήμονες και η προστασία του πολίτη στο Κράτος»

Και ο Καλλιάνος

Τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στις προβλέψεις της ΕΜΥ, δεν άφησε αναπάντητα ούτε ο βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος μίλησε και εκείνος στο MEGA.


Ο Γιάννης Καλλιάνος είπε πως η κακοκαιρία Ελπίδα έφτασε ακριβώς τότε που είχε προβλεφθεί και με τη σφοδρότητα που είχε προβλεφθεί. Ενώ το προχώρησε ακόμη παραπέρα λέγοντας ότι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων έπεσαν μέσα όχι μόνο ως προς τη σφοδρότητα του φαινομένου, αλλά και στην ώρα που θα χτυπούσε το φαινόμενο.

«Όλοι οι μετεωρολόγοι έδωσαν με μεγάλη ανάλυση αυτό που επρόκειτο να ερχόταν, και το βιώσαμε όλοι. Ήταν ξεκάθαρο αυτό που έδειχναν τα προγνωστικά μοντέλα. Σε γενικές γραμμές είχε δοθεί το στίγμα της συγκεκριμένης κακοκαιρίας» κατέληξε.