Σοβαρές δυσλειτουργίες εμφανίστηκαν και εξακολουθούν -όπως προκύπτει από τις καταγγελίες- στα νοσοκομεία λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Προβλήματα προσέγγισης»

Ο Θάνος Πλεύρης εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε την ύπαρξη προβλημάτων, χωρίς πάντως να δίνει μεγάλες διαστάσεις, ενώ την ίδια ώρα σοβαρές καταγγελίες υπάρχουν από γιατρούς αλλά και την αντιπολίτευση ακόμα και για αδυναμία εξυπηρέτησης όλων των περιστατικών από το ΕΚΑΒ.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνει το ΕΚΑΒ, να εξυπηρετήσει όλα τα περιστατικά στην Αττική, ωστόσο ακόμα υπάρχουν προβλήματα προσέγγισης σε αρκετές περιπτώσεις όπως είπε.

«Όλα τα οχήματα είναι έξω και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου» για την εκτίμηση της κατάστασης, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Ως προς την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι εφημερίες γίνονται κανονικά και όποια προβλήματα ηλεκτροδότησης ή θέρμανσης σημειώθηκαν χθες, έχουν αντιμετωπιστεί. Επίσης, η πρόσβαση στο Σισμανόγλειο έχει αποκατασταθεί, ενώ σε λίγη ώρα θα αποκατασταθεί και η πρόσβαση στο Παίδων Πεντέλης.

80 κλήσεις

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΚΕ, από το πρωί είναι δεκάδες -και συγκεκριμένα πάνω από 80- οι κλήσεις στις οποίες δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί το ΕΚΑΒ.

Οργή

«Οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας ότι «τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, η εφημερία εξελίσσεται ομαλά και έχει διασφαλιστεί η πλήρης παρουσία του προσωπικού για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης» προκαλούν οργή, εκτός και αν η κυβέρνηση εννοεί πλήρη παρουσία τις 16ωρες βάρδιες νοσηλευτών και τις 48ωρες εφημερίες ιατρών» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, από σήμερα το πρωί, πάνω από 80 κλήσεις στο ΕΚΑΒ δεν έχουν εξυπηρετηθεί μόνο στην Αττική, ενώ δεκάδες ασθενείς δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα νοσοκομεία που εφημερεύουν.

»Απαιτούμε από το υπουργείο Υγείας να δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα, αλλά πάνω από όλα να εξασφαλίσει άμεσα, χωρίς άλλη χρονοτριβή, την πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας που εφημερεύουν, καθώς και την ασφαλή μεταφορά των υγειονομικών».

Χωρίς φαγητό οι ασθενείς του Σωτηρία

Μάλιστα ειδικότερα για τη λειτουργία των νοσοκομείων ως προς τις βάρδιες του προσωπικού και των εφημεριών είναι αλλεπάλληλες από χτες οι καταγγελίες που γίνονται από τους ίδιους τους υγειονομικούς.

Ιδιαίτερα οξυμένο εμφανίστηκε το πρόβλημα στη λειτουργία του «Σωτηρία» όπου οι εργαζόμενοι της προηγούμενης βάρδιας αναγκάστηκαν να καλύψουν τις βάρδιες των συναδέλφων τους που δεν μπορούσαν να φτάσουν, ενώ οι ασθενείς έμειναν νηστικοί χτες το βράδυ, καθώς είχε διακοπεί λόγω πτώσης δέντρων η πρόσβαση στα μαγειρεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του in.gr η κατάσταση εξομαλύνεται και τα προβλήματα αποκαθίστανται, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς από τους πολλούς που ταλάνισαν χτες τη λειτουργία του νοσοκομείου.

«Γιατί χθες και σήμερα είναι χωρίς φαγητό οι ασθενείς στο «Σωτηρία»; Απλά γιατί δεν λήφθηκε κανένα μέτρο να ανοίξουν από το χιόνι οι διάδρομοι ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ και δεν μπορεί να φτάσει το φαγητό από τα μαγειρεία στις κλινικές.

»Επίσης χθες έσπασε μεγάλο κλαδί δένδρου από το χιόνι και η πτώση του προκάλεσε διακοπή παροχής οξυγόνου στην πτέρυγα ΕΜΛΑ όπου νοσηλεύονται ασθενείς COVID. Οι υγειονομικοί έβλεπαν τα ετοιμόρροπα δένδρο από χθες το πρωί και προειδοποιούσαν, αλλά η διοίκηση πετούσε αητό» ανέφερε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.

Μάλιστα ο κ. Παπανικολάου επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη κάνοντας έκκληση για οχήματα εκχιονισμού.

Ούτε στο νεκροτομείο δεν μπορούν να μεταφερθούν

Σύμφωνα δε με όσα κατήγγειλε νωρίτερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, δεν μπορούν να μεταφερθούν ούτε οι νεκροί από τα κρεβάτια τους στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στο facebook αναφέρεται, όπως λέει, σε επιβεβαιωμένες πληροφορίες, που καταδεικνύουν τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού, την ανυπαρξία κάθε σχεδιασμού που δηλώνουν την «πλήρη κυβερνητική αναλγησία».

«Πολλοί νεκροί παραμένουν στα κρεβάτια τους γιατί δεν μπορούν να μεταφερθούν ούτε στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης σημειώνοντας πως «η διοίκηση κι οι άλλες υπηρεσίες, νοσηλευτική και ιατρική είναι άφαντες».

Ήδη από χτες, ο Γιώργος Σιδέρης μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε ότι δεν είχε ληφθεί κανένα ουσιώδες μέτρο από το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των νοσοκομείων για τη μετακίνηση όσων υγειονομικών δεν μπορούσαν να προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους στα νοσοκομεία λόγω της κακοκαιρίας.

«Διοικήσεις και διευθύνσεις υπηρεσιών νοσοκομείων απειλούν και λένε στους εργαζόμενους «να κόψουν το λαιμό τους» και να πάνε για βάρδια, αδιαφορώντας για το πως. Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Τι θα γίνει με τους ασθενείς; Θα μείνουν χωρίς νοσηλεία; Ή μήπως θα μείνουν οι ίδιες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές εκβιαστικά να δουλέψουν 16ωρο ή και 24ωρο;

»Ακόμα και αν η απογευματινή βάρδια βγει με χίλιες δυσκολίες, είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί η βραδινή. Το ίδιο ισχύει για παρασκευαστές, βοηθούς ακτινολόγου, τραυματιοφορείς και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό. Το ίδιο ισχύει και για εφημερεύοντες ιατρούς. Ήδη αυριανά (σ.σ. σημερινά) χειρουργεία αναβάλλονται» τόνιζε ο κ. Σιδέρης.