Να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την άποψη που εξέφρασε ο διευθυντής του ΠΟΥ, ότι η παραλλαγή Όμικρον θα εξαλείψει την πανδημία του κορωνοϊού στη Ευρώπη, ζήτησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είπε ότι «λογικά, θα έχουμε ύφεση της πανδημίας. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή, θα εξαρτηθεί από το εάν θα έρθει και άλλη παραλλαγή και από το κατά πόσο θα αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη».

«Λογικά, πάμε σε κάτι πιο διαχειρίσιμο, σε ένα μεταπανδημικό στάδιο, όπου η έλευση νέων παραλλαγών είναι πιο διαχειρίσιμη από τα συστήματα υγείας», προσέθεσε ο κ. Μαγιοργίνης.

Mιλώντας για την παραλλαγή «stealth», εξήγησε ότι ονομάστηκε έτσι γιατί υπάρχει ένα εμπορικό διαθέσιμο τεστ που διαχωρίζει τη Δέλτα από την Όμικρον και σε αυτό δεν μπορεί να διαχωριστεί η υποπαραλλαγή Όμικρον 2.

«Κάποιοι νομίζουν ότι είναι Δέλτα, αλλά είναι Όμικρον»

«Κάποιοι νομίζουν ότι είναι Δέλτα, αλλά στην ουσία είναι Όμικρον. Η Όμικρον 2 ανιχνεύεται από όλα τα τεστ. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπήρχε από τις αρχές Δεκεμβρίου σε χαμηλό ποσοστό σε κάποιες χώρες. Σε κάποιες χώρες, βλέπουμε να επικρατεί. Είναι υποκλάδος της Όμικρον. Δεν φαίνεται να έχει διαφορετικές ιδιότητες. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να έχει λίγο αυξημένη μεταδοτικότητα. Δεν θα είναι κάτι δραματικό ή κάτι που θα αλλάξει την εξέλιξη της πανδημίας σε ένα πανδημικό στάδιο», υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Είμαι θετικός στη χαλάρωση των μέτρων το επόμενο διάστημα»

Ο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ επεσήμανε στην ΕΡΤ ότι, τις τελευταίες ημέρες, οι επιστήμονες βλέπουν μια επιπέδωση της πανδημίας.

«Αν παραμείνουμε σε αυτή την επιπέδωση και δεν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με αυτούς τους αριθμούς, λογικά θα δούμε σύντομα και μία αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. Υπό αυτό το σενάριο, θα ήμουν θετικός για την χαλάρωση των μέτρων το επόμενο χρονικό διάστημα», όπως είπε.

«Δεν θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης»

Αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης, ο κ. Μαγιορκίνης διατύπωσε την άποψη ότι δεν αναμένεται να τη δούμε άμεσα στη χώρα μας: «Η ανοσία είναι ένα φαινόμενο που οι εμβολιασμένοι ανακόπτουν την πορεία της πανδημίας και προστατεύουν και τους ανεμβολίαστους. Αυτό λογικά δεν θα το δούμε, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 ετών και όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τους θα πρέπει να εμβολιαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε: «Η ανοσία της αγέλης δεν είναι ένα φαινόμενο που, αν δεν το επιτύχουμε, δεν έχει σημασία ο εμβολιασμός. Το κάθε άλλο. Έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να εμβολιαστούμε, γιατί τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσο και το θάνατο».

Οι τριπλά εμβολιασμένοι και ο κίνδυνος εκ νέου νόσησης

Διευκρίνισεις για τον κίνδυνο επαναμόλυνσης σε τριπλά εμβολιασμένους έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας ότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε στοιχεία.

«Πρέπει να περάσουν τρεις μήνες. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει ότι αυτοί που έχουν νοσήσει με Δέλτα και έχουν εμβολιαστεί, δεν είναι απίθανο να ξαναμολυνθούν. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν κύκλοι επαναμόλυνσης, αλλά θα το περνάνε στο πόδι, σαν μια ελαφριά λοίμωξη. Στις μεγάλες ηλικίες, κατά πάσα πιθανότητα, να πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κάθε χρόνο για να διατηρήσουν την ανοσία τους», τόνισε.