Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Οι ειδικοί μιλούν για ακραία χιονόπτωση και προειδοποιούν

«Η κατάσταση της χιονόπτωσης θα είναι ακραία στη χώρα μας. Θα ρίξει πολύ χιόνι και θα πρέπει να προσέξουμε όλοι» λένε οι ειδικοί

Ως ένα «εξαιρετικά έντονο καιρικό φαινόμενο» χαρακτήρισε την κακοκαιρία «Ελπίδα» ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός – επίτιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ λέγοντας  ότι «για δύο 24ωρα η κατάσταση της χιονόπτωσης θα είναι ακραία στη χώρα μας. Θα ρίξει πολύ χιόνι και θα πρέπει να προσέξουμε όλοι».

«Την Τετάρτη θα φύγει αλλά θα αφήσει πίσω του χιόνια λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν για αρκετές ημέρες και θα κάνουν επικίνδυνο το οδόστρωμα» δήλωσε ο κ. Ζερεφός.

Είχε να χιονίσει έτσι 40 χρόνια…

«Έχει να χιονίσει στις Κυκλάδες και στην ευρύτερη περιοχή περίπου 40 χρόνια. Είναι ένα σύστημα, πολύ έντονο, με πολύ ψυχρές αέριες μάζες τις οποίες τις σπρώχνει ένα σύστημα που υπάρχει στην κεντρική Ευρώπη» αποκάλυψε ο κ. Ζερεφός περιγράφοντας την πορεία του αεροχείμαρρου που εκτείνεται από τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτοί οι αεροχείμαρροι (jet stream) υπάρχουν στην ατμόσφαιρα αλλά απαντώνται συνήθως πιο βόρεια από εμάς», επισήμανε ο κ. Ζερεφός. Και όπως εξήγησε, «αναγκάζουν συστήματα που είχαν πολύ ψυχρές αέριες να κατέβουν στην περιοχή μας και να δώσουν αυτά τα εξαιρετικά σπάνια (καιρικά) φαινόμενα».

Είχαμε ξεχάσει τα χιόνια…

Αναλύοντας την κλιματική αλλαγή και πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας ο διακεκριμένος επιστήμονας τόνισε ότι μέχρι τώρα βλέπαμε ότι τα ακραία φαινόμενα ήταν πλημμύρες, καύσωνες και είχαμε ξεχάσει τα χιόνια.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα», όπως είπε, «έρχεται να μας θυμίσει ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό το φαινόμενο. Η προετοιμασία αυτή προϋποθέτει ενέργειες όπως αυτές που γίνονται στην Εθνική Οδό όπου απαγορεύτηκε η κίνηση των νταλικών. Μάθαμε και την ανάγκη χρήση αλατιέρων, οι οποίες θα έπρεπε να υπάρχουν υποχρεωτικά στους δήμους ώστε να μην εγκλωβίζονται οι κάτοικοι στα σπίτια τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk