Τις δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών παρουσίασε ο Γιάννης Οικονόμου στο φόντο των καταγγελιών για βιασμούς των τελευταίων ημερών.

«Διατρέχει όλη την κοινωνία»

Ήρθε η ώρα στον 21ο αιώνα να απαλλαγούμε από τα κατάλοιπα της πατριαρχίας σημείωσε ο κ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υποστηρίζοντας ότι η αντιμετώπιση του σεξισμού «πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους» καθώς «η έμφυλη βία δυστυχώς διατρέχει όλη την κοινωνία».

Ουσιαστικά οι αναφορές αυτές του κ. Οικονόμου αποτελούν σχόλιο στην αντιπαράθεση που ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΟΝΝΕΔ και τη νεολαία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή την υπόθεση της 24χρονης Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη.

Κεντρική επιλογή του φιλελευθερισμού

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έχουν ως εξής:

«Ο σεξισμός και η έμφυλη βία αποτελούν χρόνια προβλήματα, που ταλαιπωρούν όλη την ανθρωπότητα, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις κοινωνιών.

»Στον 21ο αιώνα ήλθε η ώρα να απαλλαγούμε από αυτά, με ένα κίνημα αντίστοιχο κινημάτων προηγούμενων αιώνων, τα οποία εμπέδωσαν και διεύρυναν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

»Ήλθε η ώρα να απελευθερωθούμε από τα κατάλοιπα της πατριαρχίας, τα οποία είναι πια ανεπίκαιρα και ταλαιπωρούν ανθρώπους.

»Στην Ελλάδα τα δικαιώματα είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα, αλλά η Κυβέρνησή μας ξεκίνησε έναν ασυμβίβαστο αγώνα για την εμβάθυνσή τους και την καθολικοποίησή τους, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αστερίσκους.

»Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της ιστορικής συγκυρίας. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας κεντρικής πολιτικής επιλογής μιας Κυβέρνησης που είναι προσηλωμένης στα ιδεώδη του σύγχρονου φιλελευθερισμού.

»Ο σεξισμός και η έμφυλη βία δυστυχώς διατρέχουν όλη την κοινωνία, ανεξαρτήτως κοινωνικών, οικονομικών, μορφωτικών, θρησκευτικών ή ευρύτερα πολιτισμικών παραγόντων. Η αντιμετώπιση και η εξάλειψή τους χρειάζεται να μας βρει ενωμένους και αποφασισμένους ως πολιτική κοινωνία να συγκρουστούμε με όσους  υπερασπίζονται και υποθάλπουν τον σεξισμό και ασκούν ή δικαιολογούν την έμφυλη βία.

»Για το σκοπό αυτό η Κυβέρνηση  ανέπτυξε το κατάλληλο πολιτικό, νομικό και πολιτισμικό πλαίσιο, ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ασκούν  έμφυλη βία, αλλά και να σπάσει η σιωπή όσων την υφίστανται.

»Ανάμεσα στ’ άλλα, η Κυβέρνηση:

-Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, αλλά και της προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας. Προβλέπεται πλέον ως  μοναδική ποινή για τον ομαδικό βιασμό η ισόβια κάθειρξη. Αυξήθηκαν οι ποινές για την εμπορία ανθρώπων και επαναφέρθηκε ως αξιόποινη πράξη η μαστροπεία.  Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για  σειρά  εγκλημάτων  ανάμεσα στα οποία η  ανθρωποκτονία, η εμπορία ανθρώπων και τα  εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

-Κύρωσε τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.

-Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί σειρά δράσεων. Ανάμεσα στ’ άλλα:

»Λειτουργεί Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

»Λειτουργούν 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη.

»Λειτουργούν 19 Ξενώνες Φιλοξενίας όπου βρίσκουν ασφαλή καταφύγια.

»Διασφαλίζεται σε 24ωρη βάση την πρόσβαση των θυμάτων στη Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης.

-Εφαρμόζονται μέσω του ΟΑΕΔ ειδικά προγράμματα για να βρίσκουν  εργασιακή στήριξη οι κακοποιημένες γυναίκες.

-Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ίδρυσε επιτελικό τμήμα, 6 επιχειρησιακά γραφεία  και 72 Ειδικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα, εκπαιδεύονται αστυνομικοί για την αποτελεσματικότερη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

-Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.

-Το Υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και της κακοποίησης στον αθλητισμό.

-Παράλληλα, καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

»Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, καθώς παλεύουμε με κατεστημένες επί αιώνες νοοτροπίες. Η αντιμετώπιση του σεξισμού και της έμφυλης βίας χρειάζεται να μας ενώνει και να υπερβεί οποιουσδήποτε τεχνητούς  διαχωρισμούς».