Μήπως ήμουν ανοήτως αισιόδοξος, ημερολόγιό  μου; Ο κορωνοϊός αντεπιτέθηκε, είχαμε 2-3 ημέρες πάνω από 100 νεκρούς, η τάση αντιστράφηκε, μειώνονται τα κρούσματα, αυξάνονται οι θάνατοι, τείνουμε προς αυτούς που είχαμε και έναν μήνα πριν, κάπου 95 κάθε ημέρα – μία ανάσα απέχουμε από τη χειρότερη στιγμή της επιδημίας, τους 100 νεκρούς ημερησίως που είχαμε τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου του 2020, λίγο πριν αρχίσουν οι εμβολιασμοί.

Μακάρι η τάση να αναστραφεί πάλι, αλλά αν δει κανείς πώς εξελίσσεται η καμπύλη θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Ελλάδα είναι σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της Ενωσης από τον Μάρτιο και μετά – δηλαδή, αμέσως μετά την έναρξη των εμβολιασμών. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, μετά τον Αύγουστο, έχει ξεφύγει εντελώς και έχουμε φθάσει σήμερα να υπάρχουν καθημερινά 4 νεκροί στην Ενωση ανά εκατομμύριο κατοίκων και διπλάσιοι, 8, στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, μία μόνο φορά είχε ξεφύγει η Ελλάδα πάνω από την Ενωση: για έναν μήνα από τα τέλη Νοεμβρίου ως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 – δηλαδή, μετά την ανοχή απέναντι στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου: η σκιά του Ορους πέφτει βαριά στη Μακεδονία και στη Θράκη, ημερολόγιό μου.

l Την Πέμπτη, διάβασα σε ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Πρασσά στα Νέα ότι στο Αγιονόρος έχουν πεθάνει 40 μοναχοί από κορωνοϊό επί 1.800 – αυτό μας κάνει θνησιμότητα 2,2%, ημερολόγιό μου. Δηλαδή, αν εφαρμόζονταν πανελληνίως οι θείες εμπνεύσεις του Ορους, θα είχαν πεθάνει 220.000 άνθρωποι αντί για 22.000, που είναι ο σημερινός πένθιμος απολογισμός – με τη βοήθεια του Θεού, θα είχαμε δεκαπλάσιους νεκρούς.

Συμπέρασμά μου: η χώρα πληρώνει την ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στους φανατικούς κληρικούς και ιεράρχες, στους μοναχούς και στους κάθε είδους «πνευματικούς». Εχουν όλοι αυτοί μεγαλύτερη πειθώ (ή δύναμη καταναγκασμού) από την κυβέρνηση; Οχι, αλλά δεν θέλει να τους συμμαζέψει, να τους αποτρέψει από το δολοφονικό έργο τους, γιατί είναι δικοί της άνθρωποι, φοβάται μη χάσει ψήφους.

Ο Γέρων Ευθύμιος νομοθετεί

Διάβασα λοιπόν στα Νέα ότι ένας εκ των γκουρού των ανεμβολιαστών στο Αγιονόρος είναι «ο γέρων Ευθύμιος στην Καλύβη Αναστάσεως – Καψάλα, θεωρούμενος από πολλούς ως «διάδοχος του Παϊσίου»». Ο νέος Παΐσιος λοιπόν «αποθαρρύνει από τον εμβολιασμό τους πιστούς – για τους οποίους τα λόγια του έχουν βαρύτητα νόμου – μέσω επιστολών και εγκυκλίων, όπου κάνει λόγο για «βαριές και απρόβλεπτες παρενέργειες». «Ανώτερα εμβόλια» και «φάρμακα αθανασίας», εξάλλου, βρίσκονται ήδη στη φαρέτρα των πιστών, επισημαίνει ο γέρων. Πρόκειται για τα άγια μυστήρια».

Και θυμήθηκα ότι πριν από 10 χρόνια, το 2012, ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς κατήγγειλε ότι ο facebookικός «Γέροντας Παστίτσιος», κατά κόσμον Φίλιππος Λουίζος, «υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να ευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο».

Συνελήφθη λοιπόν ο facebookικός Παστίτσιος και δύο χρόνια αργότερα καταδικάστηκε για βλασφημία, «προσβολή αναγνωρισμένης θρησκείας», κάτι τέτοιο, προς μεγάλη ικανοποίηση της Χρυσής Αυγής και διαφόρων αγιορειτών και άλλων ανοϊκών γερόντων – καθηγητών και καθηγητριών του Πανεπιστημίου μη εξαιρουμένων – που συνεχίζουν να παίρνουν κόσμο στον λαιμό τους.

l Μήπως του χρωστάμε κάποια χάρη, μήπως πρέπει να του ζητήσουμε συγγνώμη για την καταδίκη του facebookικού «Γέροντα Παστίτσιου» που, θεία χάριτι, είχε από τόσο νωρίς ξεκινήσει αντι-αντιεμβολιαστική εκστρατεία;

l Ας αλλάξουμε όμως ομιλία και ας πούμε κάτι σχετικό με τον καιρό – κάτι για τον «Πολικό Αεροχείμαρρο» που καταφθάνει – και ο οποίος δεν είναι τίποτα μπροστά στη θανατερή κρυάδα που ένιωσαν οι μη-προεδρικοί (αντιπροεδρικοί δεν υπάρχουν) στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Αρχηγός ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στο συνέδριο, οψέποτε γίνει, Πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται απευθείας από τον σοφό λαό και όχι από τους προύχοντες του συνεδρίου.

Προφανώς, Τσακαλώτος, Φίλης, Βούτσης και λοιποί, έντεκα όλοι και όλοι επί τριάκοντα, που διαφώνησαν με την εισήγηση έχουν δίκιο να υποστηρίζουν ότι η πρόταση οδηγεί σε αρχηγο-κεντρικό κόμμα, εντός του οποίου αυτονομούνται ο αρχηγός και η ηγετική ομάδα.

Αλλά η γενική τάση της εποχής μας είναι ακριβώς οι αρχηγοί να αυτονομούνται – επιστέγασμα της γενικής ιστορικής τάσης να αυτονομούνται οι πολιτικοί από τις κοινωνίες. Ακριβώς σε αυτή την αυτονομία του πολιτικού χρωστάνε το ότι έγιναν υπουργοί και βουλευτές καταστρέφοντας τη χώρα το 2015· υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, βεβαίως βεβαίως.

l Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επικαλεστεί τη γνώμη του στενότατου συνεργάτη και σοφού συμβούλου και του Κώστα Καραμανλή τότε που οδηγούσαν τη χώρα στην καταστροφή, ο οποίος έγραψε για τον Αρχηγό: «Το να καταπιεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Τσίπρα, έναν αρχικά ιδιαίτερα επικοινωνιακό και φωτεινό πολιτικό, ήταν ο απόλυτος αυτοχειριασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» – έχει μοναδικό τρόπο αυτός ο άνθρωπος να θαυμάζει και να προσκολλάται σε καταστροφείς.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο εξ απορρήτων των καταστροφέων διακρίνεται για την οξεία όσφρησή του για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός, ώστε να του γράψει καλά λόγια – ε, λοιπόν, γράφει πλέον καλά λόγια για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ημερολόγιό μου.

Rafale, αρχαία και ξερό ψωμί

– Αχ, αν είχαν περάσει τα Rafale και από το Λονδίνο να φέρουν και τα Γλυπτά του Παρθενώνα…, εκστασιάστηκε η Κανέλλα χοροπηδώντας και χαιρετώντας με σημαιάκι τα έξι αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από τον Λυκαβηττό.

– Με τα τόσα δισεκατομμύρια που δίνουμε στη Γαλλία για φρεγάτες και αεροπλάνα, έπρεπε να είχαν φορτώσει στα Rafale την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης, σήκωσε το κεφάλι του από το Βιβλίο Λάμβδα των Μετά τα Φυσικά, ο Μπούφος.

Φοράει γυαλιά τελευταία – σκέτα τζάμια είναι· για να τον σέβονται οι ξαδέλφες του, οι κουκουβάγιες της Ακρόπολης, τα έβαλε.

– Μήπως θα έπρεπε να μειώσουμε τις παραγγελίες όπλων, αφού τελικά δεν θα γίνει ο περίφημος EastMed, που θα πήγαινε το κυπριακό αέριο μέσω Κρήτης στην Ευρώπη; ρώτησε η τσατσαμάρω Θεία Μάρω. Ολοι οι καβγάδες με τους Τούρκους πρόπερσι στις θάλασσες με αφορμή αυτόν τον αγωγό είχαν γίνει.

Απάντηση δεν πήρε γιατί τα Rafale πέταξαν ακριβώς από πάνω μας και μας ξεκούφαναν. Παραλίγο να σπάσουν τα τζάμια, να έχουμε και άλλα έξοδα.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Ακόρεστη η δημοσιότητα, εφόσον σκοτωθεί κανείς με Φερράρι στην παραλιακή Λεωφόρο Καραμανλή κι όχι σε εργατικό ατύχημα στη Λίμνη Πλαστήρα.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ
Τελικά, ο κατά πάντων οργισμένος δημοσιογράφος ήταν πράγματι εχθρός του καπιταλισμού. Τόσα ακίνητα και ούτε μια μικρούλα υπεράκτια εταιρεία.
ΦΕΝΙΑ ΑΣΜΕΝΙΑΔΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΥΓ.: Στο πλήρες υπαινιγμών ποίημα του εκ Πατρών Τιμολέοντος Αμπελά περί της Λευκοχίτωνος Γείτονος, που θυμήθηκε ο Γ. Idiot-ης, μετά «το πλήρης χαρίτων» πρέπει να προστεθεί «πλουσίων… αρρήτων».
Η ανομία στα πανεπιστήμια έχει κοινωνική αποδοχή όπως το φακελάκι του γιατρού, το «ιδιαίτερο» του εκπαιδευτικού, τα «τυχερούλια» του παπά, τα «μαύρα» του επιχειρηματία, τα ψέματα του πολιτικού. Greek culture, της οποίας άλλοθι είναι τα κρεμασμένα εικονίσματα.
Γ. Κ., ΚΥΜΗ
Για την αυτοσυντήρηση, καλή η «αμειψισπορά» των στελεχών που θα προταθεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Για τη «(συ)ριζική ανασύνταξη» όμως απαιτείται «τρακτέρ» και βαθιά (σ)άροση!
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΒΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ
Το θέμα δεν είναι αν ο Μητσοτάκης αυτοπροβάλλεται περισσότερο από τον Τσίπρα ως πρωθυπουργός, ούτε αν η φιέστα των Πρεσπών είναι μεγαλύτερη της Τανάγρας. Το θέμα είναι να βρεθεί διάδρομος απογειώσεως για τον Ανδρουλάκη…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, Ο ΨΑΧΝΩΝ ΕΥΡΙΣΚΕΙ
Ούτε η μάνα του δεν τον αγαπούσε τον καημένο αρκετά να τον συμβουλεύσει το αυτονόητο: να μην πάει στην Αυστραλία ανεμβολίαστος;
ΚΛΕΛΙΑ ΜΩΡΑΪΤΗ, ΕΚΑΛΗ
«Αυξήσεις και όχι απολύσεις» ζητούσε διαχρονικώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα παρακαλάμε εμείς «(μην) απολύεις τους δούλους σου, Δέσποτα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
Με τη γαργαλιστική προσέγγιση που επιλέγουν κάποια κανάλια χάριν της τηλεθέασης, ξανα-βιάζουν την ταλαίπωρη 24χρονη της Θεσσαλονίκης. Κοπέλα μου… φύγε από τα κανάλια. Κάποια είναι ανθρωποφάγα.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
Λόγω Αυγής θυμήθηκα τον καθηγητή μου von Hayek (Νομπέλ 1974) που μας έλεγε: «Οι κομμουνιστές διαβάζουν Μαρξ, οι καπιταλιστές τον καταλαβαίνουν» – και οι κεφαλαιοκράτες μετακομμουνιστές τον επιβεβαιώνουν, προσθέτω εγώ.
Γ. IDI T – ΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ
Από το βιβλίο συντήρησης αεροσκάφους: Επί 40 μέρες μετά τον αγιασμό πρέπει να παραμείνει κενό καυσίμων προκειμένου την 41η να κοινωνήσει…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ