Η Καλιφόρνια θα επιτρέψει σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω να εμβολιάζονται χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Η Αλαμπάμα επιτρέπει τέτοιες αποφάσεις σε ηλικία 14 ετών, το Όρεγκον στα 15 το Ρόουντ Άιλαντ και η Νότια Καρολίνα στα 16. Μόνο η Ουάσιγκτον, DC, έχει χαμηλότερο όριο, στην ηλικία των 11 ετών.

Ο Γερουσιαστής Σκότ Βίνερ, που κατέθεσε το σχετικό σχέδιο νόμου, υποστήριξε ότι η Καλιφόρνια επιτρέπει ήδη σε παιδιά άνω των 12 ετών να εμβολιάζονται για την ηπατίτιδα Β και τον ιό HPV χωρίς γονική συναίνεση, όπως επίσης και για τη θεραπεία για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, κατάχρηση ουσιών και διαταραχές ψυχικής υγείας.

«Το να δώσουμε στους νέους την αυτονομία να λαμβάνουν εμβόλια που σώζουν ζωές, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις των γονιών τους ή το πρόγραμμα εργασίας, είναι απαραίτητο για τη σωματική και ψυχική τους υγεία», είπε.

Δεν θα αποκλείονται γιατί ο γονέας είναι αρνητής

«Είναι ασυνείδητο για τους έφηβους να αποκλείονται από το εμβόλιο επειδή ένας γονέας είτε αρνείται είτε δεν μπορεί να πάει το παιδί του σε έναν χώρο εμβολιασμού».

Επί του παρόντος, στην Καλιφόρνια, οι ανήλικοι ηλικίας 12 έως 17 ετών δεν μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς την άδεια των γονέων ή των κηδεμόνων τους, εκτός εάν το εμβόλιο είναι ειδικά για την πρόληψη μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας.

Το νομοσχέδιο του Βίνερ θα άρει τη γονική απαίτηση για αυτήν την ηλικιακή ομάδα για οποιοδήποτε εμβόλιο έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυτό περιλαμβάνει τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, αλλά ο Βίνερ είπε ότι η διστακτικότητα και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έχουν επίσης αποτρέψει τους εμβολιασμούς κατά της ιλαράς και άλλων μολυσματικών ασθενειών που μπορούν στη συνέχεια να εξαπλωθούν σε νέους των οποίων οι γονείς δεν θα συμφωνήσουν να τους εμβολιάσουν.