Οι εξελίξεις στην Ουκρανία απειλούν με ανάφλεξη τη γύρω περιοχή. Όλες οι ένοπλες δυνάμεις της Ρουμανίας θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για «κατάσταση πολέμου» υπό τον φόβο μιας πιθανής ρωσικής εισβολής στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε στην κατοχή τoυ EURACTIV.

Συγκεκριμένα πρόκειται για υπουργική απόφαση η οποία αναφέρει ότι oι στρατιωτικοί εισαγγελείς είναι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι να κινητοποιήσουν τους έφεδρους στρατιωτικούς και η αποστολή των αστυνομικών μπορεί να αλλάξει και να προσαρμοστεί σε κατάσταση πολέμου.

Ήδη σε ρουμανικά λιμάνια και αεροδρόμια στη Μαύρη Θάλασσα έχουν κινητοποιηθεί πολεμικά πλοία και αεροπλάνα της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Θα επικρατήσει η διπλωματική οδός;

«Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι δύσκολες», προειδοποίησε Ευρωπαίος διπλωμάτης μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο EURACTIV.

Τα σενάρια, σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές, ποικίλουν και τα πάντα θα εξαρτηθούν από το βαθμό κλιμάκωσης που θα επιλέξει το καθεστώς Πούτιν.

Το χειρότερο σενάριο είναι μια «πλήρους κλίμακας» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το καλύτερο σενάριο είναι να επικρατήσει η διπλωματία όπως προωθούν οι «μετριοπαθείς» Ευρωπαίοι όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, εξαντλώντας «κάθε περιθώριο διαλόγου» με τη Μόσχα.

Το σενάριο της «μικρής εισβολής»

Ένα άλλο σενάριο είναι να γίνει μια «μικρή εισβολή» με παραβίαση των ουκρανικών συνόρων, ή απλά να στείλουν οι Ρώσοι μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Ένα κακό σενάριο είναι, επίσης, να εκτοξευθούν ρωσικοί συμβατικοί πύραυλοι κατά του ουκρανικού εδάφους χωρίς την αποστολή στρατευμάτων.

«Όλα αυτά είναι εικασίες […] το κλίμα σαφώς δεν είναι καλό αλλά ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει ψυχραιμία», σχολίασε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.