Χώρες με υψηλή έκθεση στην παραλλαγή Όμικρον καταγράφουν αριθμούς ρεκόρ στις νοσηλείες παιδιών λόγω κορωνοϊού, εξέλιξη που αυξάνει την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αν και ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν τονίσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ήταν ήπιες.

Τα δεδομένα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν περισσότερες εισαγωγές παιδιών τις τελευταίες ημέρες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τα σοβαρά περιστατικα είναι σπάνια στις νεότερες ηλικιακές ομάδες και οι λοιμώξεις από την Όμικρον γενικά έμοιαζαν με άλλες κοινές ασθένειες του αναπνευστικού.

Εξαπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στη Γαλλία

Σύμφωνα με άρθρο στους FT, οι εισαγωγές σε παιδιατρικά νοσοκομεία στη Γαλλία είναι σχεδόν έξι φορές περισσότερες από το προηγούμενο υψηλό του Αυγούστου 2021, ενώ τα ποσοστά κρουσμάτων στην Αγγλία στις ηλικίες κάτω των 5 ετών είναι πάνω από τρεις φορές υψηλότερα από την κορύφωση του περασμένου χειμώνα.

Περίπου 80 παιδιά κάτω των 5 ετών εισάγονται καθημερινά σε νοσοκομείο στην Αγγλία, σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 24 το περασμένο καλοκαίρι. Το ποσοστό νοσηλείας κάτω των 5 ετών στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί σε πάνω από τέσσερα ανά 100.000 εισαγωγές, από 2,5 ανά 100.000 τον Δεκέμβριο, και είναι μακράν το υψηλότερο ποσοστό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τυπική λοίμωξη του αναπνευστικού

Ο Alasdair Munro, ειδικός παιδιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας (NIHR) του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η Covid-19 εμφανίζεται πλέον ως επί το πλείστον στα παιδιά ως μια σχετικά τυπική λοίμωξη του αναπνευστικού.

«Πριν από την Όμικρον, τα παιδιά [με κοροναϊό] έρχονταν με πραγματική αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονία. Η διαφορά είναι ότι η Όμικρον προκαλεί πολύ πιο κοινές παθήσεις του αναπνευστικού. Τα κρούσματα μοιάζουν με άλλα αδιάθετα παιδιά και μέσα σε μια μέρα περίπου – υπό παρακολούθηση και αποκλείοντας άλλες, πιο σοβαρές λοιμώξεις – φαίνονται πολύ καλύτερα», είπε, προσθέτοντας ότι τα συμπτώματα της Covid-19 μοιάζουν τώρα με αυτά των ιών όπως π.χ. η βρογχιολίτιδα.

Ο κίνδυνος από το σύνδρομο PIMS

Στη Γαλλία, το 73-80% των ατόμων κάτω των 18 ετών που νοσηλεύονται με Covid-19 έχουν πλέον την μετάλλαξη Όμικρον. Ωστόσο, η Christèle Gras-Le Guen, παιδίατρος στη Nantes, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κρίση Covid στα παιδιά». Περιμένει ωστόσο να δεν εάν η Όμικρον αυξάνει τον κίνδυνο του παιδιατρικού πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου ή PIMS, μιας σπάνιας, αλλά επικίνδυνης επιπλοκής που μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά που έχουν αρρωστήσει πολύ λόγω κοροναϊού.

Μπορεί να χρειαστούν τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση για να αναπτύξουν τα παιδιά PIMS, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί εάν η παραλλαγή θα οδηγούσε σε αύξηση των κρουσμάτων. «Θα γνωρίζουμε περισσότερα σε λίγες εβδομάδες και εργαζόμαστε με συναδέλφους παιδιάτρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ελέγξουμε τα δεδομένα», δήλωσε.

Πώς επιδρά το ποσοστό των εμβολιασμών στην αύξηση των εισαγωγών

Η εκστρατεία της Γαλλίας για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς, επειδή αρχικά δεν υπήρχαν πολλά κέντρα εμβολιασμού που μπορούσαν να δεχτούν παιδιά και τα γραφεία των παιδίατρων έπρεπε να εφοδιαστούν. Η απαίτηση για έγκριση και από τους δύο γονείς περιέπλεξε επίσης τα πράγματα.

Ο Alain Fischer, σύμβουλος της κυβέρνησης για τη στρατηγική εμβολιασμού, δήλωσε ότι το μέτρο στη Γαλλία ήταν «ατυχές», διότι έδινε την εντύπωση ότι υπήρχαν αδικαιολόγητοι κίνδυνοι για τη λήψη του εμβολίου Covid.

Η Camilla Kingdon, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού στη Βρετανία, σημείωσε ότι λίγοι έφηβοι εισήχθησαν, γεγονός που ίσως αντανακλά το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα μικρότερα παιδιά -για τα οποία η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εγκρίνει πρόγραμμα εμβολιασμών- περισσότεροι από τους μισούς 12 έως 15 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Ο Munro του NIHR προειδοποίησε ότι η Όμικρον θα μπορούσε ακόμη να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές σε παιδιά με άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας, «ακόμη και αν ο ιός δεν ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο γι’ αυτά από ό,τι άλλοι αναπνευστικοί ιοί».

Η Όμικρον αντικαθιστά άλλες ασθένειες;

Στις ΗΠΑ, οι απότομες αυξήσεις των νοσηλειών για τα μικρότερα παιδιά σημειώθηκαν στη Τζόρτζια, το Κονέκτικατ, το Τενεσί, την Καλιφόρνια και το Όρεγκον, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας στην Πενσυλβάνια, ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 έφτασε σε πανδημικό υψηλό 70 έως 80 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της Όμικρον, η οποία, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι πλέον σε φάση υποχώρησης. Ωστόσο μια ανασκόπηση των παιδιατρικών δεδομένων δείχνει ότι η σοβαρότητα της νόσου έτεινε να είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα Covid.

«Το φάσμα της ασθένειας μας θυμίζει άλλες εποχικές εμφανίσεις ασθενειών που συνήθως φροντίζουμε – άσθμα και βρογχιολίτιδα. Είναι σχεδόν σαν η Covid να έχει αντικαταστήσει ορισμένους από τους συνήθεις παράγοντες», δήλωσε ο David Rubin, διευθυντής του PolicyLab του νοσοκομείου. «Υπάρχει μικρότερο ποσοστό παιδιών που χρειάζονται υπηρεσίες εντατικής θεραπείας [στο κύμα Όμικρον]».

Περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC, και περίπου το ήμισυ των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών είναι διπλά εμβολιασμένα. Ωστόσο, ο Richard Malley, ανώτερος ιατρός παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, δήλωσε ότι η Όμικρον εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς μεταξύ ανεμβολίαστων παιδιών και βρεφών που είναι πολύ μικρά για να κάνουν το εμβόλιο.

«Έχουμε αυτόν τον πληθυσμό παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και ορισμένα από αυτά δεν έχουν δικαίωμα εμβολιασμού», δήλωσε ο Malley. «Αυτοί, φυσικά, διατρέχουν κάποιο κίνδυνο».