Ένας 75χρονος Γάλλος, ο οποίος προσπαθεί από την 1η Ιανουαρίου να διαπλεύσει μόνος του τον Ατλαντικό κωπηλατώντας, ενεργοποίησε την Παρασκευή τον σωστικό πομπό εντοπισμού του και έκτοτε η ομάδα υποστήριξης δεν έχει καμία επαφή μαζί του, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Ο Ζαν-Ζακ Σαβέν, που έκλεισε τα 75 του στις 14 Ιανουαρίου, πάνω στο κανό Audacieux, μήκους οκτώ μέτρων και πλάτους 1,70, απέπλευσε την Πρωτοχρονιά από το Σάγκρες, στη νότια Πορτογαλία. Ο στόχος του: να γίνει «ο πρεσβύτερος του Ατλαντικού» για «να ξεγελάσει τα γεράματα».

Εξέπεμψε sos

«Δυστυχώς, από τις 00.34 χθες το πρωί δεν έχουμε καμία επαφή μαζί του» ανέφερε η ομάδα του. «Ανησυχούμε πολύ, όπως μπορείτε να φανταστείτε» αφού ο Σαβέν ενεργοποίησε τους δύο πομπούς που διέθετε και αυτό δείχνει ότι «αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες».

Η κόρη του, η Μανόν, σε ένα μήνυμα που έστειλε στους φίλους του και στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της, σημειώνοντας ότι οι γαλλικές, πορτογαλικές και αμερικανικές υπηρεσίες διάσωσης συντονίζονται για να τον βρουν.

Αντιμετώπισε βλάβη

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους επικοινωνίας της ομάδας των εθελοντών βοηθών του, την τελευταία φορά που επικοινώνησε ο Σαβέν βρισκόταν στα βόρεια της Μαδέρας και κατευθυνόταν στο νησάκι Πόντα Ντελγκάντα, στο αρχιπέλαγος των Αζορών, για επισκευές. Αφού άλλαξε την πορεία του λόγω των ισχυρών ανέμων, ο Σαβέν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα καθώς εμφάνισαν βλάβη οι μπαταρίες και οι ηλιακοί συλλέκτες που χρησιμοποιούσε.

Το 2019 ο πρώην στρατιωτικός χρειάστηκε πάνω από τέσσερις μήνες, στριμωγμένος μέσα σε ένα σκάφος σε σχήμα βαρελιού, διαμέτρου 2,10 μέτρων, για να διαπλεύσει μόνος του τον Ατλαντικό, παρασυρμένος από τους ανέμους και τα ρεύματα.