Αυτοί οι οποίοι έχουν την τόλµη να ταξιδέψουν τέτοιες εποχές, επιλέγουν λοιπόν τις Γαλλικές και Ελβετικές Αλπεις, το Ντουµπάι και ελάχιστοι τη… Mykonos. Το κατάλευκο νησί του Αιγαίου, «χτυπηµένο» άγρια από βροχές και ανέµους µέσα στον χειµώνα, µε πολλά κρούσµατα της COVID-19 το καλοκαίρι, αποτελεί τώρα ένα «ασφαλές» λιµάνι για όσους αποφασίζουν να ανοίξουν τα πολυτελή mansions στα δηµοφιλή προάστια.

Στην Αθήνα, οι νύχτες είναι µάλλον µοναχικές. Φίλος µου, ο οποίος βρέθηκε σε πολυτελές, εµβληµατικό ξενοδοχείο στο κέντρο της πρωτεύουσας, άκουγε τη φωνή του να… κάνει ηχώ στο τεράστιο lobby. Δεν υπήρχε άνθρωπος (εκτός από ελάχιστους υπαλλήλους) να κυκλοφορεί στα σαλόνια, στα εστιατόρια, στο bar. Ενας ισραηλινός επιχειρηµατίας κάπνιζε βαριεστηµένα το πούρο του έχοντας µπροστά του ένα ποτήρι σαµπάνιας. Λίγα λεπτά αργότερα µιλούσε δυνατά στο κινητό του, εκφράζοντας σε φίλο του την… αγανάκτησή του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τους νυχτερινούς ναούς διασκέδασης.

Είναι γνωστό ότι οι Ισραηλινοί – ανάµεσά τους και επιφανείς µεγαλοεπιχειρηµατίες οι οποίοι πετάνε εδώ µε ιδιωτικά αεροπλάνα -επιλέγουν την ελληνική πρωτεύουσα για τις µπουζουκλερί. Ξοδεύουν µάλιστα απίστευτα ποσά όταν οι δηµοφιλείς έλληνες αοιδοί ανεβαίνουν στην πίστα. Τώρα οι Ισραηλινοί, ισχυροί παράγοντες του επιχειρείν, βρίσκονται σε µια άδεια Αθήνα µε κλειστά τα νυχτερινά µαγαζιά. Τις πρωινές ώρες κάνουν ατέλειωτο shopping στα City Link και τις exclusive boutiques του Κολωνακίου. Οι µηχανές όµως των ιδιωτικών αεροπλάνων «µουγκρίζουν» εκνευρισµένα. Οι µεγιστάνες του πλούτου ετοιµάζονται να αναχωρήσουν απογοητευµένοι. Είµαι σίγουρη ότι θα επιστρέψουν όταν ανοίξουν και πάλι τα µπουζούκια.