Η μετάλλαξη Όμικρον είναι περισσότερο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά με ηπιότερα συμπτώματα. Αυτές είναι οι πρώτες διαπιστώσεις των επιστημόνων, που λένε ότι σε λίγο καιρό θα είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη.

Και ενώ πληθαίνουν οι φωνές από επιστήμονες για την ανάγκη παρασκευής εμβολίου (ενέσιμου σκευάσματος) για την αντιμετώπιση της, το CDC καθησυχάζει αφού από τις μελέτες του προκύπτει πως όποιος έχει κάνει ενισχυτική δόση Moderna ή Pfizer, έχει θωράκιση μέχρι και 90% από την μετάλλαξη.

Με άλλα λόγια όσοι έχουν κάνει ενισχυτική δόση από τα δυο αυτά εμβόλια έχουν εξαιρετικά λιγότερες πιθανότητες να την περάσουν βαριά ή ακόμη και να πεθάνουν από τις επιπλοκές της Όμικρον.

Η ενισχυτική δόση, θωρακίζει

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων μελέτησε τα αποτελέσματα τριών μεγάλων μελετών. Στην πρώτη μελέτη εξετάστηκαν 88.000 νοσηλευόμενοι με κοροναϊό από 10 πολιτείες των ΗΠΑ. Διαπίστωσαν λοιπόν πως ο εμβολιασμός με ενισχυτική δόση προστατεύει έως και 90% απέναντι στο ενδεχόμενο νοσηλείας.

Μάλιστα διαπιστώθηκε πως όσοι έχουν κάνει μόνο την αναμνηστική (δηλαδή μόνο τις δυο δόσεις) τότε το ποσοστό προστασίας απέναντι σε ενδεχόμενη νοσηλεία από Όμικρον πέφτει στο 57%