Ο καιρός τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα θα θυμίζει Βόρειο Πόλο με την κακοκαιρία «Ελπίς» να φτάνει στη χώρα. Σύμφωνα με το Meteo, η έντονη ταλάντωση του αεροχειμάρρου πάνω από την Ευρώπη θα συμβάλει στη μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς από τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Αιτία για αυτή τη σημαντική ψυχρή εισβολή είναι ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου πάνω από την Ευρώπη.

Τι είναι ο αεροχείμαρρος

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Αυτός ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου που λαμβάνει ήδη χώρα, πηδαλιουχεί την δημιουργία ενός μεγάλης κλίμακας και επίμονου διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης ευνοώντας έτσι την επικράτηση βορείων ανέμων και την μεταφορά αερίων μαζών πολικής προέλευσης προς τη χώρα μας για αρκετές ημέρες.

Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά και στα γραφήματα παρακάτω που δείχνουν τη θέση του αεροχειμάρρου με ερυθρές αποχρώσεις και τις ψυχρές αέριες μάζες με μπλε αποχρώσεις για σήμερα Παρασκευή 21 Ιανουαρίου (Γράφημα 1) και την Κυριακή 23/1 (Γράφημα 2).


Πότε θα ξεκινήσει η πτώση της θερμοκρασίας – Πότε θα χιονίσει

Η πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει σταδιακά από σήμερα Παρασκευή 21/1, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από βορρά προς νότο. Καθώς αυτό το ψυχρό μέτωπο θα κινείται νότια αναμένουμε αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας χώρας ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα και έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Δύο σενάρια για την κακοκαιρία

Ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, έκανε λόγο για δύο σενάρια ως προς την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο Facebook, θέλει τις χιονοπτώσεις στο Αιγαίο, εκτός από το να επιμένουν, να γίνονται κατά τόπους ακόμα πιο έντονες αλλά και να επηρεάζουν κυρίως μετά το μεσημέρι και αρκετές ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τις χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της Δευτέρας (24/1) να παραμένουν μόνο στο Αιγαίο και κυρίως στα βόρεια τμήματά του και στα ορεινά της Κρήτης.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας «Ελπίς»