Τη δημοσίευση του ολόκληρου του εγγράφου με τα ευρήματα της έρευνας θα περιμένει το Βατικανό πριν σχολιάσει περαιτέρω.

Μέλη της ερευνητικής επιτροπής παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στη Γερμανία, όπου αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του Βενέδικτου ότι και ο ίδιος είχε μάθει εκ των υστέρων για τα περιστατικά.

Στην ανακοίνωσή του, το Βατικανό τόνισε ότι θα περιμένει την δημοσίευση του πλήρους εγγράφου με τα ευρήματα της έρευνας, πριν σχολιάσει περαιτέρω. «Η Αγία Έδρα θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στο έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου είναι προς το παρόν άγνωστο. Τις επόμενες ημέρες… η Ιερά Έδρα θα είναι σε θέση να το εξετάσει προσεκτικά και λεπτομερώς», ανέφερε.

«Επαναλαμβάνοντας της ντροπή και μεταμέλειά της για τις καταχρήσεις που διαπράττουν κληρικοί σε βάρος ανηλίκων, η Αγία Έδρα εκφράζει την εγγύτητά της με όλα τα θύματα και επιβεβαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των ανηλίκων και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για αυτούς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 Το έγγραφο που «καίει» τον πρώην Πάπα

«Τον είχαν ενημερώσει για τα γεγονότα», δήλωσε ο συνήγορος Μάρτιν Πους, μέλος της επιτροπής που ανακοίνωσε τα ευρήματα.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να κατηγορηθεί για παραβάσεις σε τέσσερις περιπτώσεις», ανέφερε ο Πους. «Δύο από αυτές αφορούσαν περιπτώσεις κακοποιήσεων στη διάρκεια της θητείας του και τιμωρήθηκαν από το κράτος. Και στις δυο περιπτώσεις οι θύτες δεν καθαιρέθηκαν».

«Ενώ ήταν αρχιεπίσκοπος, υπήρξαν περιστατικά κακοποίησης», τόνισε ο Πους, αναφερόμενος στον Βενέδικτο ως Καρδινάλιο Γιόζεφ Ράτζινγκερ, δηλαδή με το όνομα και τον τίτλο που έφερε εκείνη την εποχή. «Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιερείες συνέχισαν τη δουλειά τους ατιμώρητοι. Η Εκκλησία δεν έκανε τίποτα».

«Υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε», κατέληξε ο Πους.

Όπως αναφέρει το CNN, αναμένονται σύντομα επιπλέον πληροφορίες για την υπόθεση που συγκλόνισε την Καθολική Εκκλησία.