Την άμεση διεξαγωγή εκλογών για να φύγει «η επικίνδυνη, για τη δημόσια υγεία και τα λαϊκά συμφέροντα, κυβέρνηση Μητσοτάκη», ζήτησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5».

Αναφερθείς στα σημαντικά μέτρα που έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση στο πεδίο της πανδημίας και δεν το έκανε, υπογράμμισε: «η ενίσχυση του ΕΣΥ, η παροχή δωρεάν rapid test και η συνταγογράφηση των PCR, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη παρά τα ψέματα του κ. Γεωργιάδη, η ενίσχυση των μισθών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο πλήττεται όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις υλικές συνθήκες διαβίωσής του, αλλά και σε ό,τι αφορά το ηθικό του»

«Όταν βλέπεις τους ‘σκληρούς’ δείκτες της πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη να υποχωρούν και στην Ελλάδα η πανδημία εξακολουθεί να θερίζει 100 ανθρώπους την ημέρα, ενώ οι διασωληνώσεις αυξάνονται, είναι ευνόητο ότι το ηθικό του κόσμου που είναι στην πρώτη γραμμή υφίσταται τεράστια ζημιά», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Υπάρχουν επίσης πράγματα που δεν πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα να λέει συνεχώς ότι βρισκόμαστε στο τέλος του πανδημικού κύκλου –ενώ γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι μία συνθήκη που θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έχουν προαναγγείλει το τέλος της πανδημίας, τα τελευταία δύο χρόνια, τουλάχιστον 5 φορές με φράσεις όπως ‘το τελευταίο μίλι’, ‘νικήσαμε τον κορονοϊό’, ‘οι τελευταίες τρεις εβδομάδες’. Όλα αυτά δημιουργούν σύγχυση, εφησυχασμό, αλλά και αγανάκτηση στους πολίτες», όπως είπε.

Όσον αφορά την οικονομία και τα εργασιακά, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η κυβέρνηση, από τότε που ανέλαβε, υλοποιεί σχέδιο επίθεσης απέναντι στα μισθωτά στρώματα και τις λαϊκές τάξεις».

«Αυτή τη στιγμή αξιοποιεί την πανδημική κρίση ως ευκαιρία για να εντείνει αυτήν την επίθεση», σημείωσε, παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «το εξωφρενικό μέτρο του κ. Χατζηδάκη», όπως το χαρακτήρισε, ότι οι εργαζόμενοι γονείς που θα πάρουν άδεια, επειδή τα παιδιά τους νόσησαν από κοροναϊό, θα πληρώνονται μόνο το 50% του μισθού τους«Λες και είναι δική τους ευθύνη ότι τα παιδιά τους νόσησαν. Αυτό το μέτρο λαμβάνεται μόνο και μόνο για να μην επιβαρυνθούν οι εργοδότες», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «έρχεται ως συμπλήρωμα ακραίων αντεργατικών ρυθμίσεων, που δεν πέρασαν ούτε τα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα της ακρίβειας, τονίζοντας πως «έχει αφαιρέσει 13,7% από το μέσο μισθό, έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων ακόμα και 15% ή 20% για αυτούς που έχουν χαμηλότερους μισθούς»«Και αυτό», όπως είπε, «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει να μην αυξάνει ουσιαστικά τον κατώτατο μισθό, κάτι που όχι μόνο θα ενίσχυε άμεσα όσους, εκατοντάδες χιλιάδες, εργάζονται με τον κατώτατο, αλλά θα συμπαρέσυρε προς τα πάνω επιδόματα και όλη την υπόλοιπη μισθολογική κλίμακα»

«Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ταξική στρατηγική αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των λίγων, των ελάχιστων της κοινωνίας», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Είναι επικίνδυνη, είναι εγκληματική για τα λαϊκά συμφέροντα».

Ερωτηθείς για την πανηγυρική «υποδοχή» των πρώτων αεροσκαφών Rafale που ήρθαν στη χώρα, έκανε λόγο για «σόου» και εξήγησε: «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να βρει προσβάσεις σε λαϊκά στρώματα μέσω της ενίσχυσης του εισοδήματος, μέσω της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, προσπαθεί να βρει προσβάσεις μέσω της στροφής στον εθνικισμό και στην σκληρή δεξιά ατζέντα»

«Αυτές οι παραστάσεις όμως είναι άσφαιρες, διότι οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν με αυτό τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σχολιάζοντας το σποτ με τα Rafale που έκλεινε με το σήμα της ΝΔ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως «αυτό επιβεβαιώνει ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική που θέλει να εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και την εθνική άμυνα, αλλά με μια πολιτική που αποσκοπεί σε ιδεολογικά αποτελέσματα και κομματικά οφέλη για τη ΝΔ».

Τέλος, αναφερθείς στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου από τα μέλη του κόμματος, δήλωσε πως «είναι μια πρόταση εύλογη και αυτονόητη εν έτει 2022, όταν έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ενός ψηφιακού καπιταλισμού». 

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια αντιγραφή μοντέλων της κεντρώας σοσιαλδημοκρατίας», σημείωσε, εξηγώντας πως «αυτοί που θα έχουν δικαίωμα να εκλέξουν και να εκλεγούν θα είναι μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αυτή η πρόταση δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης δημοκρατικής συμμετοχής», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.