Τον Χάρτη Υγείας, για τον οποίο έχει μιλήσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και σε συνέντευξή του στο in.gr, σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός σημειώνει πως «την ώρα που είναι σε εξέλιξη η υγειονομική τραγωδία στη χώρα και την ώρα που το κλίμα στο ΕΣΥ είναι πολύ βαρύ, επειδή το προσωπικό του δίνει μια άνιση μάχη με πολύ λιγότερες δυνάμεις, ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει το ηθικό των ανθρώπων και να στείλει μήνυμα απαξίωσης και διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης».

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «τροχιοδεικτικές βολές» του υπουργού Υγείας για το νέο Χάρτη Υγείας, «που θα προβλέπει» – όπως υποστηρίζει – «συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων, καθώς και άνοιγμα των δημόσιων δομών υγείας σε ιδιώτες επενδυτές».

Αυτά αποδεικνύουν, σημειώνει ο κ. Ξανθός, «ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά (σ.σ. ο Θ. Πλεύρης), το μόνο σχέδιο που έχουν για την μετά-covid εποχή είναι η ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Κανένα ενδιαφέρον ούτε για τις νέες ανάγκες και προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία (ΠΦΥ, οικογενειακός γιατρός, κοινοτική φροντίδα, κινητές μονάδες, κατ’ οίκον παρακολούθηση, Επείγουσα Ιατρική, κλινικές λοιμώξεων, Αποθεραπεία-Αποκατάσταση, ψυχική υγεία κλπ), ούτε για την αναγκαία θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ (νέοι Οργανισμοί ΥΠΕ-Νοσοκομείων-ΚΥ, διασύνδεση ΠΦΥ- Δημόσιας Υγείας κλπ)».

Πριν καν λήξει η υγειονομική κρίση, προσθέτει, «η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας σπεύδουν να δρομολογήσουν το αρχικό νεοφιλελεύθερο σχέδιό τους για τη συρρίκνωση του ΕΣΥ και τη δημιουργία ‘ζωτικού χώρου’ για την αγορά».

«Μόνο που το δίδαγμα της πανδημίας είναι η ανάγκη γενναίων επενδύσεων στα Δημόσια Συστήματα Υγείας και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτά που κάνει μια κυβέρνηση ιδεοληπτική, που ταυτόχρονα υπηρετεί πιστά τους επιχειρηματίες υγείας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Ξανθός.