Το ρολόι έδειχνε 12:44, μεσημέρι Τετάρτης 19 Ιανουαρίου 2022, όταν τα έξι δικινητήρια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώνονταν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Από τον Πύργο Ελέγχου ο αξιωματικός αεροελεγκτής βλέποντας τα νέα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας να πετούν σε σχηματισμούς πάνω από το αεροδρόμιο με άπαντες στην πίστα να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους ψηλά, τους είπε: «Καλώς ήλθατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια»,». Σε δευτερόλεπτα ο αρχηγός του σμήνους των Rafale απάντησε «Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας».

Προηγουμένως τα Rafale «έσκισαν» τον Αττικό Ουρανό, περνώντας πάνω από την Ακρόπολη και όταν έφθασαν στην Τανάγρα δεν προσγειώθηκαν αμέσως, αλλά μπήκαν σε σχηματισμούς και πραγματοποίησαν το touch and go (δηλαδή μόλις άγγιξαν οι ρόδες στο διάδρομο οι πιλότοι τράβηξαν τον μοχλό και απογειώθηκαν) με τις μηχανές των αεροσκαφών να μουγκρίζουν. Χαιρέτησαν όσους παρακολουθούσαν την πρώτη τους προσγείωση σε ελληνικό αεροδρόμιο κινώντας τα φτερά των αεροσκαφών δεξιά και αριστερά. Το κάθε ένα από τα έξι που προσγειωνόταν έπαιρνε οδηγίες από τον Πύργο Ελέγχου που για πρώτη φορά γίνονταν σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση: «Γεράκι Red Ένα, προσγείωση στον κεντρικό διάδρομο 28. Αέρας 20 μοίρες 8 κόμβοι». Η προσγείωση ήταν υποδειγματική και τα Rafale, το ένα μετά το άλλο, στάθμευαν στην πίστα του αεροδρομίου, μπροστά από τους επισήμους και δίπλα από ένα Μιράζ-2000 που από χθες η Πολεμική Αεροπορία το απέσυρε από την ενεργό υπηρεσία. Άλλωστε αυτά τα Μιράζ- 2000 υπηρετούσαν από το 1987, έχοντας κάνει περισσότερες από 30.000 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό τους, τις περισσότερες αναχαιτίζοντας τους εναέριους εισβολείς στο Αιγαίο και στο FIR Αθηνών.

***
Η ελληνική σημαία στα χειριστήρια

Οι Έλληνες πιλότοι λίγο πριν ανοίξουν την καλύπτρα του μαχητικού, βγάλουν την κάσκα και φορέσουν το δίκοχο της Αεροπορίας, τοποθέτησαν μέσα στα χειριστήρια του Rafale την ελληνική σημαία. Στάθηκαν υπερήφανα δίπλα από τα αεροσκάφη τους και χαιρέτησαν τη σημαία από το άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην anti G στολή τους έφεραν το σήμα των Rafale και κεντημένη την ελληνική σημαία.

***
Ο επισμηναγός Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου

Ήταν, προτού εκπαιδευτεί στα Rafale, πιλότος στα Μιράζ 2000-5, με πολλές ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, με δεκάδες αποστολές αναχαίτισης και αναγνώρισης τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, πατέρας τριών παιδιών. Τα παιδιά του επισμηναγού Αλέξανδρου Παπακωνσταντίνου τον περίμεναν με ανυπομονησία στην Τανάγρα. Φορούσαν την μάσκα προστασίας, όπως όλοι και μόλις μπόρεσε ο πατέρας τους να τα πλησιάσει όρμησαν πάνω του: «Ο μπαμπάς μου έφερε το Rafale», είπε χαρούμενος ο πιο μικρός της παρέας των παιδιών του επισμηναγού. Και όσοι τον άκουσαν το επιβεβαίωσαν με χειροκρότημα, κάνοντας τον μικρό Παπακωνσταντίνου να καμαρώνει για τον πατέρα του. Ο επισμηναγός είναι υπασπιστής του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Προτού φύγει για την Γαλλία, ο υπουργός του χάρισε ένα σταυρουδάκι και ένα ζευγάρι γυαλιά, όμοια μ΄αυτά που φορούν οι πιλότοι του Top Gun, όπως του είπε

***
Κλείνουν την πόρτα σε κάθε απειλή

Δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός χωρίς πατριωτική θωράκιση με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, είπε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι το πτητικό και το καταδυτικό (για τους βατραχανθρώπους) επίδομα για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας απαλλάσσονται από φορολόγηση. «Η Ελλάς θα παρακολουθεί πάντοτε την πρόοδο με την ελπίδα ότι με τα αεροπλάνα μας θα ανυψωθεί και η εθνική ιδέα», είπε χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν πριν από 110 χρόνια παρελάμβανε τα πρώτα μαχητικά αεροπλάνα (γαλλικής και αυτά κατασκευής). Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του και απευθυνόμενος στην Τουρκία, είπε: «Με την ίδια αποφασιστικότητα που κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, η Ελλάδα κρατά ανοιχτή και την πόρτα του διαλόγου».

***
Πόσα στοίχισαν τα Rafale

Ας δούμε τώρα τα οικονομικά στοιχεία. Το συμβόλαιο για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε, όπως ενθυμείστε πριν από περίπου ένα χρόνο – συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 – από τον υπουργό Εθνικής ‘Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Η απόκτηση των πρώτων 18 γαλλικών Rafale θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν. Για τα άλλα έξι Rafale αναμένεται να εκταμιευθούν ακόμη 1,07 δισ. ευρώ. Συνολικό κόστος για τα 24 Rafale (εκ των οποίων 12 καινούρια και 12 μεταχειρισμένα), με τα όπλα τους και τα υλικά για την τριετή συντήρησή τους, 3,3 δισ. ευρώ.

***
Ο Τσίπρας για το σποτ του Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για φιέστα του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι η άθλια κομματική εκμετάλλευση ξεπέρασε κάθε φαντασία,. Ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε και μάλιστα έντονα από το σποτ «Έρχονται» του κ. Μητσοτάκη για τα Rafale: «Κανένα κόμμα ποτέ στην σύγχρονη ιστορία του τόπου δεν μετέτρεψε αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, που μάλιστα δεν περισσεύουν, σε κομματικό σποτ. Ντροπή και εθνική καπηλεία«, έγραψε στο twitter.

***
Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους, και πάλι…

Με ένα εμπνευσμένο σποτάκι, υπό τους ήχους του τραγουδιού “Άννα μην κλαις” σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ , “υποδέχτηκε” το ΚΚΕ τα Rafale, όταν αυτά πετούσαν στον ουρανό της Αθήνας. Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους, και πάλι…” μας “τραγουδάει” το KKE, για την αγορά των Rafale που “με ευρεία συναίνεση υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση”. Υπό τους ήχους του τραγουδιού βλέπουμε τους τίτλους των τηλεοπτικών ρεπορτάζ: “Ασφυξία στο ΕΣΥ και τις εφημερίες χωρίς κενές κλίνες”, “Κατάρρευση των γιατρών από τη κούραση”, “ο ένας πάνω στον άλλον στις συγκοινωνίες”, “καίει η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης”, “αυξήσεις σοκ που φτάνουν στο 27%”.

***
Ο TUI τριπλασιάζει τους τουρίστες στην Ελλάδα

Το έγραφα χθες και ήρθε ο CEO του TUI Group, Fritz Joussen να το επιβεβαιώσει: Στην τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί του ο Πρωθυπουργός, ο CEO του TUI είπε ότι αναμένει τον διπλασιασμό των αφίξεων από την πλευρά του Ομίλου TUI το 2022 σε σύγκριση με το περασμένο έτος, που σημαίνει ότι οι επισκέπτες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα μέσω του ομίλου θα ξεπεράσουν ακόμα και τα επίπεδα του 2019: «Πέρυσι 1,5 εκατομμύριο πελάτες της TUI επισκέφτηκαν την Ελλάδα» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, προσθέτοντας ότι «ήδη για εφέτος πιστεύουμε ότι θα υπερβούμε τα προ κρίσης επίπεδα. Άρα ο σχεδιασμός μας για το τρέχον έτος αφορά 3 εκατομμύρια πελάτες της TUI στην Ελλάδα». Την ίδια ώρα με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη σύσταση του Co-Lab, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «αναμένουμε φέτος μια πολύ καλή τουριστική σεζόν από την έναρξή της». Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η πράσινη μετάβαση είναι σημαντική και σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό Ταμείο για όλα τα νησιά του Αιγαίου ώστε να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι να συμμετάσχουν σε projects τα οποία θα εστιάζουν ιδιαίτερα σε ζητήματα βιωσιμότητας”. Παράλληλα σημείωσε ότι «η επέκταση της τουριστικής σεζόν» (σ.σ. από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο) «είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες στην μακροπρόθεσμη στρατηγική μας και πιστεύουμε ότι πολλοί από τους προορισμούς μας, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου, έχουν την ικανότητα να προσελκύσουν και επισκέπτες πέραν των καλοκαιρινών μηνών».

***
Εκλογή Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ από μέλη του κόμματος

Πρόταση – βόμβα κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την εκλογή πρόεδρου στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρώτοι θα το έχετε διαβάσει από «Το Βήμα της Κυριακής». Ο κ.. Τσίπρας στην πρότασή του εισηγείται ο πρόεδρος αλλά και η Κεντρική Επιτροπή να μην εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος αλλά από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας στην πρότασή του τονίζει ότι δεν έχει να κάνει με τους φίλους του κόμματος αλλά από τα μέλη. Η συγκεκριμένη πρόταση προκαλεί αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος (π.χ. Σκουρλέτης, Φίλης) καθώς γίνεται λόγος για πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «αποθέωση της μικροπολιτικής».

***
Οι ιεροί… αγκαθωτοί αστακοί της Μονής Βατοπεδίου

Ιδού τι αλίευσα: Εμπορικό σήμα με την επωνυμία «Thalassa VATOPEDIOU» κατοχύρωσε με την απόφαση με αριθμό: ΕΞ 9682 / 15-11-202, η Μονή Βατοπεδίου επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και στον χώρο της γκουρμέ ψαροφαγίας. Όπως διαβάζουμε στην απόφαση ο κατάλογος των προϊόντων είναι μεγάλος και ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους: Αβγά σαλιγκαριών για κατανάλωση· Αναποφλοίωτες γαρίδες· Αβγά οξύρρυγχου· Αβγά ψαριού έτοιμα για κατανάλωση από τον άνθρωπο· Αβγά ψαριών, παρασκευασμένα· Αγάρ-αγάρ για μαγειρική χρήση· Αγιού [μη ζώντα]· Αγκαθωτοί αστακοί· Αλατισμένα θαλασσινά που έχουν υποστεί ζύμωση [jeotgal], κορεατική κουζίνα· Άλειμμα από αυγοτάραχο καβουριού· Αντσούγιες· Αυγά κάβουρα για κατανάλωση από τον άνθρωπο· Αυγά αχινού που έχουν υποστεί ζύμωση με αλάτι· Αστακοί [μη ζώντες]· Ασημοκυπρίνοι, όχι ζωντανοί· Αστακοί (Αγκαθωτοί -), όχι ζωντανοί· Αποξηραμένοι θαλάσσιοι λαγοί· Αποξηραμένο κρέας αχιβάδας· Αποξηραμένο καλαμάρι· Έτοιμα γεύματα αποτελούμενα κυρίως από ψάρι· Έτοιμα ορεκτικά παρασκευασμένα κυρίως από θαλασσινά· Έτοιμες σαλάτες· Ζωμοί σούπας [κονσομέ]·Καλαμάρια [παρασκευασμένα]· Κατεψυγμένα γεύματα αποτελούμενα κυρίως από ψάρι· Κατεψυγμένα προ συσκευασμένα ορεκτικά αποτελούμενα κυρίως από θαλασσινά Κατεψυγμένο μαγειρεμένο ψάρι· Κονσομέ · Μαγειρεμένα γεύματα αποτελούμενα κυρίως από ψάρια· Μείγματα σούπας· Μικρογεύματα από βρώσιμα φύκια….. και πολλά ακόμη. Παράλληλα υπό την ίδια επωνυμία περιλαμβάνεται η εκμίσθωση εξοπλισμού για την γεωργία, την υδατοκαλλιέργεια, την κηπουρική και τη δασοκομία καθώς και η παροχή τεχνικών συμβουλών στον τομέα της εκτροφής ψαριών, γαρίδων και άλλων θαλασσινών. Πολυπράγμονες οι Άγιοι πατέρες της Ιεράς Μονής , δεν φείδονται φαντασίας και εμπορικού πνεύματος προκειμένου να αξιοποιήσουν όλους τους θησαυρούς που τους προσφέρει το «Περιβόλι της Παναγίας».