Πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια έκαστος, έχασαν μέσα σε μια μέρα από την μυθική περιουσία τους τέσσερις Ρώσοι ολιγάρχες που φιγουράρουν στη λίστα του ρωσικού Forbes και διευθύνουν πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Η περιουσία δύο δισεκατομμυριούχων – του Λεονίντ Μίκελσον και του Γκενάντι Τιμτσένκο – μειώθηκε κατά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ η περιουσία του Βλαντιμίρ Ποτάνιν μειώθηκε κατά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και του Βαγκίτ Αλεκπέροβ κατά 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο Αλεξέι Μορντάσοβ, ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Ρωσίας, καθώς και οι δισεκατομμυριούχοι Ολέγκ Τικνόβ, Βίκτορ Ρασνίκοφ, Σουλειμάν Κερίμοφ και Βλαντιμίρι Λίσιν, έχασαν επίσης περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα.

Μείον 7 δισ. δολάρια

Η συνολική περιουσία των 10 κορυφαίων Ρώσων μεγιστάνων που συμπεριλαμβάνονται στο ρωσικό Forbes έχει μειωθεί κατά σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια, την Τρίτη.

Οι μεγάλες απώλειες των δισεκατομμυριούχων έρχονται με φόντο την κατάρρευση του ρωσικού χρηματιστηρίου.

Οι Μίκελσον και Τιμτσένκο είναι οι κύριοι μέτοχοι της Novatek, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, οι μετοχές της οποίας υποχώρησαν 3,9% στις 18 Ιανουαρίου.

Οι μετοχές της Norilsk Nickel, με επικεφαλής τον Ποτάνιν, έχασαν 5% μέσα σε μία μέρα. Η αξία των μετοχών της Lukoil, την οποία διαχειρίζεται ο Αλεκπέροβ, υποχώρησε επίσης κατά 3,65% την ίδια ημέρα.

Χθες, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχας υποχώρησε κατά 6,5% και ο δείκτης RTS κατά 7,29%.

Η τιμή του πετρελαίου Brent αυξήθηκε πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη για πρώτη φορά από το 2014.

Πηγή: ΟΤ