Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε σήμερα «εξαιρετικά επικίνδυνη» την ουκρανική κρίση, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια επίθεση στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο, όπου η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία», είπε η Ψάκι μιλώντας για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Οι ΗΠΑ «δεν αποκλείουν καμία επιλογή» στον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσουν σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε κυρίως για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα Swift, που ρυθμίζει τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές.

Τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ – Μπλίνκεν για Ουκρανία

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε τη σημασία που έχει το να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε την «ακλόνητη» δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Σημειώνεται πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε σήμερα στη Μόσχα και μια μάλλον έντονη συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Μπλίνκεν να μην αναπαράγει τις εικασίες περί «ρωσικής επιθετικότητας»

Από τη δική του πλευρά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του, να μην αναπαράγει τις εικασίες περί της υποτιθέμενης «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία, αλλά να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη να παρουσιάσει η Ουάσιγκτον «εγγράφως» τις απαντήσεις της στις προτάσεις που έκανε η Μόσχα για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές το προσεχές διάστημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην οποία προστίθεται πως η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.