Ένας από τους κορυφαίους Ισπανούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Πάκο Χέντο, άφησε την τελευταία του πνοή Πάκο Χέντο, όπως έκανε γνωστό με επίσημη ανακοίνωση της η Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Χέντο πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο ισπανικό πρωτάθλημα με την Ράθινγκ Σανταντέρ τη σεζόν 1952–53 και τον επόμενο χρόνο έγινε παίκτης της «Βασίλισσας», με της οποίας τη φανέλα αγωνίστηκε για 18 χρόνια σε 600 επίσημα ματς, πετυχαίνοντας 182 τέρματα.

Ο «θρύλος» του ισπανικού ποδοσφαίρου έπαιζε ως αριστερός ακραίος επιθετικός και μεταξύ άλλων διακρίσεων κέρδισε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών 6 φορές με τους Μαδριλένους, ενώ έπαιξε σε οκτώ τελικούς του μεγάλου Ευρωπαϊκού Κυπέλλου

Το 1971 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και αποφάσισε να γίνει προπονητής, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία αρκετών μικρών ομάδων. Στο τέλος ήταν επίτιμος πρόεδρος των «μερένχες».

Το «αντίο» της Ρεάλ Μαδρίτης στον Πάκο Χέντο:

«Η Ρεάλ Μαδρίτης, ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο λυπούνται βαθιά για τον θάνατο του Φρανθίσκο Χέντο, επίτιμου προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης και ενός από τους μεγαλύτερους θρύλους του συλλόγου μας και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Η Ρεάλ Μαδρίτης θα ήθελε να εκφράσει τα συλλυπητήριά της και την αγάπη και τη στοργή της στη σύζυγό του Μαρί Λουθ, τους γιους του Φρανθίσκο και Χούλιο, τις εγγονές του Αϊτάνα και Καντέλα, και όλους τους συγγενείς, τους συναδέλφους και τους αγαπημένους του.

Η φιγούρα του Πάκο Χέντο αντιπροσωπεύει πιστά όλες τις αξίες της Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν και θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Ρεάλ Μαδρίτης και για τον κόσμο του αθλητισμού. Οι οπαδοί της και όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου θα τον θυμούνται πάντα ως έναν από τους μεγάλους θρύλους» αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Βασίλισσας».