«Καμία παρακράτηση δεν θα γίνεται από μισθό ή σύνταξη όσον αφορά το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους 60 ετών και άνω, που τίθεται σε ισχύ από σήμερα», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, τονίζοντας παράλληλα ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα θα πηγαίνουν στο ΕΣΥ.

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι το πρόστιμο θα επιβληθεί σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών μέχρι τις 16 Ιανουαρίου δεν είχαν ξεκινήσει τον εμβολιασμό τους.

Επίσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι «όσοι έχουν κάνει αίτηση στις τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια για να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας. Την αίτηση υποβάλει ο γιατρός τους. Στις περιπτώσεις που η αίτηση δεν γίνει δεκτή, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι τις 28 Ιανουαρίου».

Ποιοι εξαιρούνται

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει, ωστόσο μετά 90 ημέρες από την νόσηση πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Εξαιρούνται ακόμα όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Εξαιρούνται τέλος και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Πότε το πρόστιμο κατεβαίνει στα 50 ευρώ

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ακόμη ότι αν κάποιος εμβολιαστεί μέσα στον Ιανουάριο θα πληρώσει πρόστιμο 50 ευρώ.

Παράλληλα, «αν κάποιος έχει εμβολιαστεί στο εξωτερικό στις 60 χώρες που αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό τους στην Ελλάδα, θα μπορούν να καταχωρηθούν μέσα στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr».

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι το πρόστιμο επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Για τους υπόλοιπους που είναι μερικώς εμβολιασμένοι, απλώς λήγει το πιστοποιητικό τους.