Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Αντονι Φάουτσι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η μετάλλαξη Όμικρον θα αποτελέσει το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μεταδοτική

Η μετάλλαξη Όμικρον, αν και είναι εξαιρετικά μεταδοτική, φαίνεται ότι είναι λιγότερο σοβαρή, δημιουργώντας σε πολλούς την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επισπεύσει το τέλος της πανδημίας. Ωστόσο, ο Φάουτσι είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία εγγύηση. «Ελπίζω να είναι έτσι. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο εάν δεν υπάρξει άλλη μετάλλαξη που να διαφεύγει από την ανοσολογική απόκριση της προηγούμενης παραλλαγής», είπε.

Αν γίνει ενδημικός

Σημείωσε δε ότι ακόμα και αν η Όμικρον αποδειχθεί ότι είναι η τελική παραλλαγή της Covid-19, είναι απίθανο να σημαίνει το τέλος του ιού. Αντίθετα, θα παραμείνει παρούσα στην κοινωνία σε ενδημικό επίπεδο. «Για ενδημικότητα θα μιλάμε όταν ο κορωνοϊός κυκλοφορεί ανάμεσά μας χωρίς να διαταράσσει την κοινωνία» εξήγησε.

Σε εκείνο το στάδιο, δεν θα απαιτούνται πλέον μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνία θα μπορούσε να επιστρέψει σε κάποιο επίπεδο κανονικότητας, είπε. «Δεν πρόκειται να εξαληφθεί ποτέ αυτός ο ιός. Αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν θα διαταράξει τις κοινωνικές, οικονομικές και άλλες δραστηριότητές μας» κατέληξε.

Το κυρίαρχο στέλεχος

Ο Φάουτσι σε συνομιλία του με μια ομάδα ειδικών στη δημόσια Υγεία συμφώνησαν ότι η Όμικρον πιθανότατα θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος της Covid-19 παγκοσμίως το 2022. Ωστόσο, διχάστηκαν ως προς το αν θα είναι το τελικό στέλεχος.

Νωρίς

«Είναι πράγματι πολύ νωρίς για να χαρακτηρίσουμε τον κορωνοϊό ενδημικό. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια νέα παραλλαγή», δήλωσε η Ανελις Γουάιλντερ-Σμιθ, καθηγήτρια αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine. Μια νέα παραλλαγή είναι πιθανό να είναι λιγότερο σοβαρή αλλά παραμένει σημαντικό να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, είπε.

Ωστόσο, ο Ρίτσαρντ Χάτσετ, διευθύνων σύμβουλος του Συνασπισμού για την Επιδημική Ετοιμότητα και τις Καινοτομίες, ήταν πιο αισιόδοξος. «Η Όμικρον θα σαρώσει τον κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι θα σαρώσει άλλες παραλλαγές», είπε, προσθέτοντας ότι ο ιός πιθανότατα θα φτάσει σε ένα σημείο ισορροπίας, όπου θα γίνει όπως η εποχική γρίπη.

Πηγή: cnbc.com