Η προθεσμία που είχαν εκπνέει απόψε τα μεσάνυχτα και από αύριο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και εκείνοι που έκλεισαν ραντεβού μέχρι να κάνουν την πρώτη δόση, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 ευρώ για κάθε ένα από τους επόμενους μήνες.

Πόσοι εμβολιάστηκαν

Συγκεκριμένα, συνολικά 2.731.838 πολίτες 60 ετών και πάνω έχουν εμβολιαστεί και από τους 550.000 ανεμβολίαστους όταν στις 30 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τους, έκαναν το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού περίπου 217.000.

Εξαιρούνται όσοι έκαναν 3η δόση στο εξωτερικό, όσοι ανήκουν σε ΔΟΥ εξωτερικού, όσοι αποδεδειγμένα για λόγους υγείας δεν πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν ζητήσει κατ’οικόν εμβολιασμό και ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτός.

Με δύο τεστ στα σχολεία

Δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων από αύριο και μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέλθουν με διαφορετικό πρωτόκολλο στις αίθουσες. Το συχνό testing παραμένει αλλά αυτή την εβδομάδα θα πρέπει άπαντες να κάνουν 2 τεστ, πριν από την προσέλευσή τους την Τρίτη και την Παρασκευή ενώ αν είναι θετικό να το επιβεβαιώσουν με ράπιντ τεστ μέσα σε 24 ώρες.

30.000 θετικά τεστ

Την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν περίπου 30.000 θετικά τεστ ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνούν και για το ποσοστό 50+1% που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα, κάτι που πάντως δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξει.