Δύο μήνες νωρίτερα αναμένεται να έρθει η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό για το 2022. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη και τονίζοντας μάλιστα ότι θα σημαντικά μεγαλύτερη του 2%.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η δεύτερη αύξηση στον κατώτο μισθό θα τεθεί σε ισχύ από 1η Μαΐου και όχι 1η Ιουλίου.

Παράλληλα τόνισε ότι η νέα αύξηση θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη του 2% της πρώτης αύξηση που ήδη εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου. Πάντως όπως είπε δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί ακριβώς το ποσοστό της νέας αύξησης, ωστόσο επανέλαβε ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

Επίσης προαναγγέλλει νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

«Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο-να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος», σημειώνει  ο πρωθυπουργός ο οποίος απαντά και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών.

«Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει, την Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα» απαντά σχετικά, ενώ σε επισήμανση ότι, κάποιοι συμπολίτες μας ζουν με πολύ χαμηλές συντάξεις, σημειώνει πως «υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό αυτό που έκαναν 9 στους 10, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις, μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου, θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία. Αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατευτήκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση».

Εκρηξη πληθωρισμού

Η έκρηξη του πληθωρισμού στο 5,1% (σε υψηλά 11 ετών) προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση που βλέπει τις όποιες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας να εξανεμίζονται αν και συγκρατούν ένα μέρος του κόστους. Στελέχη της κυβέρνησης σκιαγραφούν εδώ και ημέρες τις προτεραιότητες που δεν είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων στα καύσιμα ή του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης αλλά στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος και λειτουργίας της αγοράς.

Τις εξαγγελίες των παρεμβάσεων στήριξης έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως εξάλλου συνέβη και με την γνωστοποίηση του πακέτου ενίσχυσης για τους λογαριασμούς ρεύματος την περασμένη εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει, όπως φαίνεται σήμερα στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, πολύ συγκεκριμένα τη διαδικασία της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό το 2022.

«Κανένας απροστάτευτος»

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «την πολιτική μας δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο απέναντι σ’ αυτό το κύμα ανατιμήσεων και, ταυτόχρονα, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο ούτε τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ούτε την αναπτυξιακή της διάσταση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι η αύξηση θα είναι «σημαντική», όπως μπορείτε να δείτε και στο παραπάνω βίντεο.

Θυμίζουμε ότι υπήρξε αύξηση 2% που οδήγησε τον ελάχιστο μισθό στα 663 ευρώ μεικτά στις αρχές Ιανουαρίου.

Η νέα αύξηση θα είναι «επείγουσα» και προς την απόφαση αυτή συνηγορούν και τα περιθώρια που δημιουργεί η ισχυρή ανάπτυξη του 2021 πάνω από 8%, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5%-5%.

Οικονομικό και πολιτικό επιτελείο παρακολουθούν το «τσουνάμι» αυξήσεων και διαμηνύουν ότι θα υπάρχουν παρεμβάσεις, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν αποκλιμάκωση των πιέσεων μετά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι σε ό, τι αφορά την ενέργεια, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών.