Οι πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές και επικίνδυνες, ενώ η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει ανταποκριθεί σε καμία από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ουάσινγκτον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σήμερα.

Πρώτες κυρώσεις

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε την Τετάρτη τις πρώτες κυρώσεις σε σχέση με το οπλικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, έπειτα από μία σειρά βορειοκορεατικών εκτοξεύσεων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων δύο από την περασμένη εβδομάδα.

Ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, όπως δήλωσε την Τετάρτη η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Προθυμία για συνομιλίες

Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν εχθρικές προθέσεις απέναντι στη Βόρεια Κορέα και ότι είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν σε συνομιλίες χωρίς προαπαιτούμενα.

«Δυστυχώς, όχι μόνο δεν υπήρξε απάντηση σε αυτές τις πρωτοβουλίες, αλλά η αντίδραση που είδαμε… ήταν νέες πυραυλικές δοκιμές, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές. Είναι επικίνδυνες και αντιβαίνουν σε μία σειρά από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο MSNBC.

Επιπτώσεις

«Πιστεύω ότι σε έναν βαθμό η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή», ανέφερε και συμπλήρωσε «έγινε και στο παρελθόν και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επικεντρώνονται στη διασφάλιση της προστασίας τους και στο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για την πυραυλική δραστηριότητα της Βορείου Κορέας, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Πηγή: ΑΠΕ