Ίσως οι περισσότεροι να μην το έχουν αντιληφθεί, την ώρα που έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην πανδημία και στις μεταλλάξεις αυτής, αλλά η χώρα εισήλθε αισίως στον πυρετό του Ταμείου Ανάκαμψης με την ψηφιοποίηση του επίσημου Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογίου, συνολικής αξίας 230 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ψηφοποίησης που έγινε ποτέ στην χώρα μας με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι ακόμα μια ενέργεια του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη η οποία αναμένεται να αναβαθμίσει την χώρα, μια και οι διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας συνήθως αξιολογούν αρνητικά την Ελλάδα επειδή δεν υπάρχει ακόμα η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων και δεν έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο. Με δυο λόγια όλη αυτή η χαρτούρα που συσσωρευόταν και εξακολουθεί να συσσωρεύεται στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία και όλη αυτή κατακερματισμένη πληροφορία πρόκειται να ψηφιοποιηθεί. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν οι πολίτες, που θα γνωρίζουν ακριβώς το ιστορικό του ακινήτου τους, το κράτος θα γνωρίζει τι ανήκει σε ποιον και οι επενδυτές θα μπορούν πιο εύκολα να κάνουν τη δουλειά τους.

Στη δημοπρασία για το τεράστιο αυτό έργο οι συμμετοχές υπερέβησαν τις προσδοκίες. Έσπασε σε πέντε τμήματα και κατέθεσαν προσφορές έξι κοινοπραξίες, με leader εταιρίες αυτών τις : INTRASOFT, WIND, VODAFONE, ΓΚΛΟΜΠΙΤΕΛ, UNISYSTEMS, OTE (Cosmote).

***
Ο ζόρικος πονοκέφαλος του Αλέξη Τσίπρα

Την εμπειρία του από την μετάλλαξη Omicron που τον ταλαιπωρεί περιέγραψε στο facebook την Τρίτη το απόγευμα o Αλέξης Τσίπρας: «Κλείνω τρία εικοσιτετράωρα παρέα με την Όμικρον και τα συμπτώματα ευτυχώς αρχίζουν να εξασθενούν. Έπεσε ο πυρετός και έφυγε ο ζόρικος πονοκέφαλος. Μένει η κόπωση και η απομόνωση». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε όλους όσοι του ευχήθηκαν, στέλνοντας το μήνυμα ότι «ο ιός δεν αστειεύεται και για πολλούς δεν είναι ένα απλό συνάχι» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους που μου έστειλαν τις ευχές και την αγάπη τους. Να προσέχετε τον εαυτό σας, όσους αγαπάτε και όσους έρχονται σε επαφή μαζί σας. Ο ιός δεν αστειεύεται και για πολλούς δεν είναι ένα απλό συνάχι». Άρα εμβόλιο, μάσκα, αποστάσεις, ψυχραιμία. Και πάνω από όλα, αλληλεγγύη».

***
Ο πρέσβης, ο Ερντογάν και τα διαπιστευτήρια

Στο παλάτι του Ερντογάν βρέθηκε ο πρεσβευτής Χριστόδουλος Λάζαρης προκειμένου να επιδώσει τα διαπιστευτήρια του στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο πρέσβης κ. Λάζαρης είχε αναλάβει καθήκοντα ειδικού απεσταλμένου του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Λιβύης, στον απόηχο της υπογραφής του μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης. Και έχει διατελέσει -μεταξύ άλλων- πρέσβης στο Κάιρο και τη Μόσχα, ενώ έχει υπηρετήσει άλλες δύο φορές στη γειτονική Τουρκία και γνωρίζει άριστα την τουρκική γλώσσα.

***
Όταν τα κομάντο γίνονται 101 ετών

Μία θρυλική μορφή του ελληνικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων, ο Αντιστράτηγος- κομάντο Κωνσταντίνος Κόρκας, συμπλήρωσε πριν από λίγες ημέρες τα 101 έτη:
«101 χρονών ο ζωντανός Θρύλος των Ειδικών Δυνάμεων! Στρατηγός Κόρκας Κωνσταντίνος! Ιερολοχίτης και πυξίδα για εμάς τους νεότερους. 101 χρόνια γεμάτα Ελλάδα! Χρόνια πολλά Στρατηγέ μου, να ζήσεις!!!» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Το μήνυμα συνόδευε και σχετικό βίντεο όπου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μαζί με τους επίσης Καταδρομείς- Βατραχανθρώπους αντιστρατήγους Νίκο Φλάρη Διοικητή της ΑΣΔΕΝ και Γιώργο Τσιτσικώστα Διοικητή της νεοσυγκροτηθείσας Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ φαίνονται να έχουν επισκεφθεί τον Στρατηγό Κόρκα στο σπίτι του, όπου σβήνει το κεράκι του στην τούρτα των γενεθλίων του.

***
Ένας χρόνος «Επιχείρηση Ελευθερία»

Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην 11η Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία έναρξης της «Επιχείρησης Ελευθερία» σημειώνοντας ότι αποτελεί «ξεχωριστή θέση στη ζωή και τις αναμνήσεις όλων μας στην ομάδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει η βραδιά της 11ης Ιανουαρίου 2021. Ήταν η ημερομηνία έναρξης της «Επιχείρησης Ελευθερία», της εκστρατείας εμβολιασμού για το γενικό πληθυσμό της χώρας, με την πλατφόρμα να ανοίγει αρχικά για τους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών». Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 17.900.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Πάνω από το 80% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλέον καλυμμένο έστω και μερικώς, ενώ παράλληλα σχεδόν 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει την αναμνηστική τους δόση.

***
Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε

Η χθεσινή συνάθροιση των συνταξιούχων στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας, εν μέσω της σαρωτικής επέλασης της «Όμικρον», αποτέλεσε αναμφίβολα ένα τολμηρό εγχείρημα των λίγων δεκάδων οι οποίοι αψηφώντας τον ακραίο κίνδυνο διεκδίκησαν διατήρηση των κεκτημένων τους για τις συντάξεις χηρείας. Στην αρχή ήταν λίγοι, αργότερα μαζεύτηκαν περίπου 200. Όταν όμως φάνηκε πως θα αυξηθούν κι άλλο, αποφασίστηκε εν ριπή οφθαλμού, αποσυμφόρηση των γραμμών του αγώνα και επιλογής νέων μορφών πάλης τουλάχιστον «μέχρι να περάσει η συμφορά». Σε κάθε περίπτωση, η στάση τους υπόμνησε στους παλαιούς σινεφίλ τους «Γενναίους του Μπρανκαλεόνε» του Μονιτσέλι, όπου ο Γκάσμαν στον ομώνυμο κινηματογραφικό ρόλο, οδηγεί την ομάδα του σε πλείστες όσες περιπέτειες με την υψηλή ρητορική του δεινότητα. Σε άλλους, φάνηκε ότι τα «περήφανα γηρατειά» δεν το βάζουν κάτω ενώ οι πιο σύγχρονοι κι ανυποψίαστοι προσπέρασαν το …event ως μη γενόμενο.

***
Ο υπουργός που φοβάται μην κολλήσει τον Γενάρη

Υπάρχει ένας υπουργός που προσέχει πολύ αυτές τις ημέρες να μην κολλήσει κορωνοϊό. Φοβάται την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron, μήπως και επηρεάσει την δραστηριότητά του μέσα στον Γενάρη. Πρόκειται για τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος παίρνει έκτακτα μέτρα. Δεν τον πλησιάζει κανείς χωρίς να κάνει τεστ. Και ξέρετε γιατί; Τον Γενάρη έχει προγραμματίσει σημαντικά θέματα. Στις 13 του τρέχοντος μήνα θα μεταβεί στη Γαλλία για τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ. Εν συνεχεία με τον κ. Δένδια θα βρεθεί στα ναυπηγεία Λοριάν για την κοπή της λαμαρίνας της πρώτης φρεγάτας Belh@rra. Την ίδια ημέρα θα έχει πιθανότητα και συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί για τις συμβάσεις των 6 επιπλέον Rafale και των φρεγατών. Στις 19 του μηνός θα πρέπει να βρίσκεται στην Τανάγρα για την παραλαβή των πρώτων 6 Rafale που θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία, σε μια τελετή στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο Πρωθυπουργός. Την επομένη, 20 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί επισήμως το Ισραήλ και στο τέλος του μήνα ή αρχές του άλλου μήνα είναι πολύ πιθανόν (κορωνοϊού επιτρέποντος) να μεταβεί στις ΗΠΑ. Στο ενδιάμεσο θα έχει παρουσία στη Βουλή για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. Όπως καταλαβαίνετε τον Ιανουάριο δεν μπορεί να απουσιάσει ούτε μια μέρα.