Πλησιάζει η απότομη πτώση της Ομικρον;

Οι προβλέψεις δείχνουν ως επικρατέστερο σενάριο η κορύφωση και η αποκλιμάκωση της μετάλλαξης να συμβούν εντός Ιανουαρίου – Το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής μαρτυρά το οξύ πλην όμως σύντομο πέρασμά της

Τουλάχιστον ένα ακόμη ανηφορικό 10ήμερο προδιαγράφουν τα προγνωστικά μοντέλα για την επιδημιολογική πορεία της χώρας μας. Ομως, συλλέγοντας δεδομένα από χώρες όπου η Ομικρον ολοκλήρωσε τη σαρωτική της πορεία, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο κανόνας της απότομης πτώσης που χαρακτηρίζει τη νέα μετάλλαξη θα ισχύσει και στη χώρα μας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Νότιας Αφρικής, με την επιδημιολογική καμπύλη της Ομικρον να διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη της Δέλτα, σχηματίζοντας ένα απότομο ανάποδο «ν» που μαρτυρά το οξύ πλην όμως σύντομο πέρασμά της.

Ετσι και με βάση τα παραπάνω, οι προβλέψεις δείχνουν ως επικρατέστερο σενάριο η κορύφωση και η αποκλιμάκωση της Ομικρον να συμβούν εντός Ιανουαρίου, γεγονός που εφόσον επαληθευτεί θα γράψει… ιστορία, καθώς θα πρόκειται για το πιο σύντομο πανδημικό κύμα.

Κρούσματα-διασωληνώσεις

Αυτό, εντούτοις, δεν σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι θα είναι λιγότερο βαρύ για το ΕΣΥ, καθώς τα ίδια μοντέλα δείχνουν ότι έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών πιθανόν να ανέλθει ή ακόμη και να ξεπεράσει τους 800. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Νίκο Τζανάκη, το καλό σενάριο θέλει την κορύφωση του πέμπτου κύματος από τις 18 έως και τις 22 Ιανουαρίου, με τον μέσο όρο των κρουσμάτων να αγγίζει τα 50.000 ημερησίως.

Το κακό σενάριο, όπως αναλύει ο ίδιος στα «ΝΕΑ», είναι η καμπύλη να αγγίξει πλατό από τις 22 έως και τις 25 Ιανουαρίου. Και παρότι τα δύο σενάρια απέχουν ημερολογιακά λίγες ημέρες, ο χρόνος που τα χωρίζει λειτουργεί ως «καύσιμο» για να αυξήσει τον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων στα 55.000 με 60.000. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη αρκετοί αστερίσκοι. «Για να έχουμε σαφέστερη εικόνα, θα πρέπει πρώτα να ενσωματωθούν οι όποιες επιπτώσεις από τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων» εξηγεί ο καθηγητής.

Επαναλειτουργία σχολείων

Αντίστοιχα, ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας  που… θολώνει το τοπίο είναι η επαναλειτουργία των σχολείων. Είναι ενδεικτικό ότι η συμμετοχή του ανήλικου πληθυσμού στις μεταδόσεις την περίοδο των εορτών (όταν τα σχολεία ήταν κλειστά) μειώθηκε στο 13% από το 25% (όταν η μαθητική δραστηριότητα ήταν ενεργή) με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για αναζωπύρωση.

Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη σημείο που φαίνεται να προβληματίζει επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους είναι το γεγονός πως η Ομικρον δεν έχει εκτοπίσει τη Δέλτα, που μπορεί να είναι σαφώς λιγότερο μολυσματική, ευθύνεται όμως για σοβαρότερη νόσηση. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι έως και σήμερα το 10%-15% των ημερήσιων κρουσμάτων οφείλεται στο ινδικό στέλεχος, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3.000-5.000 μολύνσεις ανά 24ωρο. Το αποτέλεσμα είναι να συντηρείται η πίεση στο ΕΣΥ, την ώρα που οι επιστήμονες αξιολογούν κάθε ημέρα που περνάει την επίπτωση της Ομικρον στο σύστημα Υγείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk