Η Pfizer υπέβαλε αίτημα έγκρισης για το χάπι Paxlovid κατά της Covid-19 και η απόφαση για αδειοδότηση ή μη αναμένεται σε «λίγες εβδομάδες», ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η αμερικανική εταιρεία ζητά την έγκριση του Paxlovid για την αντιμετώπιση της ήπιας έως μέτριας νόσου σε ασθενείς με ηλικία 12 ετών και άνω, οι οποίοι ζυγίζουν τουλάχιστον 40 κιλά και κινδυνεύουν με επιδείνωση.

H θεραπεία έχει εγκριθεί από τον Δεκέμβριο σε ΗΠΑ και Βρετανία για ασθενείς 12 ετών και άνω.

Το Paxlovid, θεραπεία που περιλαμβάνει δύο διαφορετικά αντιικά χάπια, λαμβάνεται για πέντε ημέρες λίγο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Στις κλινικές δοκιμές ήταν σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου.

Ο ΕΜΑ έχει ήδη εξετάσει ένα μέρος των δεδομένων της Pfizer στο πλαίσιο κυλιόμενης αξιολόγησης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο.

Η θεραπεία Paxlovid περιέχει νιρματρελβίρη, έναν αναστολέα πρωτεάσης που εμποδίζει την ωρίμανση των πρωτεϊνών του κοροναϊού και μπλοκάρει έτσι τον πολλαπλασιασμό του.

Η θεραπεία περιέχει επίσης ριτοναβίρη, έναν αναστολέα πρωτεάσης που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην αντιμετώπιση του HIV.

Στις ΗΠΑ, το κόστος της θεραπείας ξεπερνά τα 500 δολάρια ανά ασθενή.

Στην Ευρώπη έχει εγκριθεί πάντως το αντίστοιχο χάπι της MSD (Merck), το οποίο σύμφωνα με κλινική δοκιμή της εταιρείας μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά περίπου 30%.