Η γρίπη Η5Ν1 που έχει οδηγήσει στη θανάτωση εκατομμύριων πουλερικών σε εκτροφεία της Ευρώπης και της Ασίας μεταλλάσσεται γρήγορα και θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE).

«Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και επικίνδυνη επειδή βλέπουμε να εμφανίζονται νέα στελέχη, κάτι που δυσχεραίνει την παρακολούθησή τους» δήλωσε στο Reuters η γενική διευθύντρια Μονίκ Ελουά.

«Ο κίνδυνος είναι ότι τελικά θα μεταλλαχθεί ή θα διασταυρωθεί με ιούς της ανθρώπινης γρίπης και θα μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων» εξήγησε.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 προκάλεσε μεγάλες επιδημίες σε πτηνοτροφεία την περασμένη δεκαετία και ενίοτε μεταδίδεται και σε ανθρώπους, συνήθως εργαζομένους σε πτηνοτροφεία.

Σύμφωνα με τον OIE, περίπου 850 άνθρωποι σε διάφορες χώρες έχουν προσβληθεί από το στέλεχος που κυκλοφορεί τώρα σε Ευρώπη και Ασία.

Οι μισοί ασθενείς πέθαναν.

Έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα

Συνολικά 15 χώρες ανέφεραν επιδημίες γρίπης σε πτηνοτροφεία από τον Οκτώβριο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, με τις περισσότερες να αποδίδονται στο H5N1. Η Ιταλία ήταν η χειρότερα πληγείσα χώρα με 285 εστίες και περίπου 4 εκατομμύρια πτηνά που θανατώθηκαν, δείχνουν τα δεδομένα του OIE.

Οι επιδημίες συνήθως ξεσπούν το φθινόπωρο, όταν η λοίμωξη μεταδίδεται από μεταναστευτικά πτηνά.

Θετικός στον H5N1 βρέθηκε τον Δεκέμβριο ένας ημιθανής βουβόκυκνο στον Έβρο.

Χιλιάδες γερανοί πέθαναν από γρίπη των πτηνών τον Δεκέμβριο στο Ισραήλ (Reuters)

Τον ίδιο μήνα, το Ισραήλ ανέφερε ότι περισσότεροι από 2.000 γερανοί πέθαναν από γρίπη στον δρυμό της κοιλάδας Χούλα, σε μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων ετών.

Η Ελουά, πάντως, τόνισε ότι οι περισσότερες χώρες έχουν μάθει να περιορίζουν τη μετάδοση και ότι ο ιός μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων μόνο με στενή επαφή. Η μετάδοση σε ανθρώπους πιθανότατα θα παραμείνει σποραδικό φαινόμενο, εκτίμησε.

«Αν υπάρξουν ένα, δύο ή τρία κρούσματα σε ανθρώπους θα είναι ανησυχητικό αλλά δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι θα σημάνουμε συναγερμό για κίνδυνο εξάπλωσης. Θα εξαρτηθεί από το πώς μολύνθηκαν αυτοί οι άνθρωποι» είπε.

Στον άνθρωπο μπορεί να μεταδοθεί σποραδικά και ο τύπος H5N6. Πέρυσι η Κίνα ανέφερε 21 περιστατικά, συγκριτικά με μόλις 5 το 2019, και τουλάχιστον έξι άτομα πέθαναν. Οι περισσότεροι ασθενείς εργάζονταν σε πτηνοτροφεία και δεν επιβεβαιώθηκαν περιστατικά μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων.