Οι εορταστικές μέρες της πολιτικής μόνο ράθυμες δεν είναι, παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα. Στα τραπέζια και στις συναντήσεις των γιορτών προετοιμάζονται τα περισσότερα των γεγονότων που συνήθως ακολουθούν. Συνηθέστερα μεταξύ τυρού και αχλαδίου πέφτουν οι καλύτερες των ιδεών, αξιολογούνται ατύπως πρόσωπα και δυνάμεις και συζητούνται στρατηγικές και σχέδια. Και επειδή η νέα χρονιά, αν δεν είναι εκλογική, σίγουρα θα είναι προπαρασκευαστική αυτών, τούτες τις άγιες μέρες συζητήθηκαν σχεδόν τα πάντα. Ακόμα και σενάρια ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού έπεσαν στο τραπέζι, καθότι εκείνος του περασμένου καλοκαιριού μάλλον «τσουρούτικος» βγήκε. Στα υπουργικά γραφεία διάχυτη είναι η συζήτηση ότι κάποια στιγμή την προσεχή άνοιξη και στον βαθμό που η Ομικρον θα έχει κάνει τον κύκλο της, το θέμα ενός εκλογικού ανασχηματισμού θα έλθει με έναν τρόπο στο προσκήνιο. Το Μέγαρο Μαξίμου ως συνήθως απορρίπτει τα συγκεκριμένα σενάρια, αλλά οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος κάποια στιγμή, το αργότερο στα τέλη της άνοιξης, να συγκροτήσει μια αμιγώς εκλογική κυβέρνηση, ικανή να τον οδηγήσει με δύναμη στις κάλπες, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Η οποία, πέραν των άλλων, οφείλει να αποδίδει και τη στρατηγική της επόμενης μεταπανδημικής περιόδου. Είναι ίσως νωρίς για προβλέψεις, αλλά η αναζήτηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Και μια και το έφερε η συζήτηση, μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι στον προηγούμενο ανασχηματισμό εντόνως απασχόλησε τον Πρωθυπουργό το ενδεχόμενο μετακίνησης της κυρίας Κεραμέως από το υπουργείο Παιδείας σε άλλη θέση. Κατά τις διηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να απαλλάξει την υπουργό του από τη διαρκή φθορά που την έφερνε στις τελευταίες θέσεις δημοφιλίας στις έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης. Το προσπάθησε. είναι αλήθεια, αξιολόγησε διάφορες επιλογές, αλλά εν τέλει δεν βρήκε αυτό που ζητούσε, ούτε χαρτοφυλάκιο που θα διευκόλυνε την κυρία Κεραμέως. Είναι αυτή μάλλον μια εκκρεμότητα διαρκείας που βασανίζει και εκείνη και τον ίδιο, η οποία θα απαιτήσει μια κάποια λύση προτού οδεύσουμε προς τις κάλπες.

Ερχονται πρωτοβουλίες στον τομέα της Υγείας

Πάντως, για να συνεχίσουμε στο ίδιο θέμα, ο κ. Μητσοτάκης αυτές τις μέρες απασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τις φθορές που ο εγκλωβισμός στην πανδημία προκαλεί στην κυβέρνησή του. Πιέζεται, είναι αλήθεια, από την επίμονη και πολλές φορές άδικη κριτική της αντιπολίτευσης και αναζητεί διεξόδους. Δεν αντέχει να ακούει ότι εγκατέλειψε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην τύχη του ή, ακόμα χειρότερα, ότι δεν υπηρετεί τον στόχο της μεταρρύθμισης που ο ίδιος εξαρχής υιοθέτησε. Οπως και να έχει πάντως, πείσμων όπως είναι, θα επιμείνει και προσεχώς θα δούμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της Υγείας.

Πρόγραμμα προληπτικής Ιατρικής μέσω… SMS

Παρεμπιπτόντως, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής κ.κ. Πλεύρης και Πιερρακάκης συνεργάζονται στενά προκειμένου να παρουσιάσουν εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικής Ιατρικής για συγκεκριμένες παθήσεις. Ηδη έχουν επιλεγεί ο καρκίνος του μαστού και ο προστάτης, και αναμένεται ο προσδιορισμός άλλων δύο ή τριών από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα προληπτικής Ιατρικής, το οποίο θα βαίνει διευρυνόμενο με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με το επεξεργαζόμενο σχέδιο, οι πολίτες, βάσει ηλικιακών κριτηρίων αλλά και στοιχείων που θα πηγάζουν από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα ενημερώνονται τηλεφωνικά μέσω SMS ότι έχουν προγραμματισμένο συνταγογραφημένο ραντεβού σε σχετική μονάδα υγείας, προκειμένου να εξεταστούν προληπτικά για συγκεκριμένες παθήσεις. Οι δύο υπουργοί έχουν συμφωνήσει να αξιοποιήσουν την εμπειρία των εμβολιασμών και θα χρησιμοποιήσουν αντίστοιχες διαδικασίες. Οπως και να έχει, οι δύο υπουργοί φιλοδοξούν να αναπτύξουν στον μέγιστο βαθμό το πρόγραμμα προληπτικής Ιατρικής και έτσι να διαμορφώσουν μια ισχυρή βάση βελτίωσης της υγείας των πολιτών ώστε να αμβλύνουν τα βάρη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που πηγάζουν από την παθογένεια του ηλικιωμένου, υπέρβαρου και πάσχοντος από πλήθος νοσημάτων ελληνικού πληθυσμού.

Στα σκαριά η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης

Αλλά δεν είναι τα μόνα πεδία πρακτικών μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες ενημερωθήκαμε για μία ακόμα, ψηφιακού περιεχομένου, πρωτοβουλία του κ. Κ. Πιερρακάκη, η οποία φαντάζει ικανή να απαλλάξει τους πολίτες από πλήθος γραφειοκρατικών βαρών που συνδέονται με την έναρξη και την άσκηση χιλιάδων δραστηριοτήτων. Ηδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής καταγράφουν λεπτομερώς τις διαδικασίες, τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αδειοδότηση και έναρξη περίπου 4.000 δραστηριοτήτων. Σκοπός του είναι, αφού καταγραφούν και εκλογικευθούν, να ψηφιοποιηθούν και η διεκπεραίωση των αδειών να εξασφαλίζεται ηλεκτρονικά. Ο κ. Πιερρακάκης εκτιμά ότι το όλο έργο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το προσεχές φθινόπωρο και να αποτελέσει βάση μιας νέας εποχής για το κράτος, τους πολίτες και την ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων. Το όλο σχέδιο ψηφιοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης αναμένεται να παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Νέα πνοή σε ύπαιθρο και προσχολική εκπαίδευση

Στο ίδιο πλαίσιο αναζήτησης των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών στην κυβέρνηση αξιολογούν συγκεκριμένες πολιτικές. Ηδη εξετάζονται σχέδια αναγέννησης και ανασυγκρότησης της υπαίθρου με αιχμή τον αγροτικό τομέα και ιδιαιτέρως την παραγωγή ξεχωριστών τροφίμων σε συνδυασμό με άλλες τοπικές δραστηριότητες, όπως οι τουριστικές υπηρεσίες. Μένει βεβαίως να διαμορφωθεί και το σχήμα επιτελικών στελεχών ικανών να αναλάβουν το έργο ανασυγκρότησης του γεωργικού τομέα.

Επίσης στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις στην προσχολική εκπαίδευση, η οποία εμφανώς πάσχει, αν και θεωρείται ίσως η κρισιμότερη παράμετρος ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης των παιδιών. Οπως λέει διαπρεπής κυβερνητικός παράγων, κάθε ευρώ που τοποθετεί μια Πολιτεία στην προσχολική εκπαίδευση το παίρνει στο πολλαπλάσιο πίσω σε λίγα χρόνια. Οπότε προετοιμαστείτε να δείτε στη διάρκεια του προεκλογικού 2022 πράματα και θάματα. Οι εκλογές, βλέπετε, σπάνε όλα τα τείχη, ιδεολογικά και άλλα…

Μια παραίτηση με πολύ παρασκήνιο

Σε ανύποπτο χρόνο, και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου, κατεγράφη στα ψιλά των μέσων ενημέρωσης η παραίτηση του κ. Μάρκου Βερέμη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, κοινώς από τα ανώτατα κλιμάκια του Υπερταμείου. Στην επίσημη λιτή ανακοίνωση αναφερόταν ότι «ο κ. Βερέμης αποφάσισε να αποχωρήσει λόγω χρονικών περιορισμών από τις ανειλημμένες επαγγελματικές του υποχρεώσεις». Ωστόσο το ακριβές είναι ότι ανεδείχθησαν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ του κ. Βερέμη και του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, για την ύπαρξη και την ανάδειξη του «Φαιστός», ενός ξεχωριστού τεχνολογικού επενδυτικού οχήματος ειδικευμένου στο 5G, που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη διοίκηση του Υπερταμείου. Ο κ. Βερέμης διεκδικούσε σχεδόν τη διάλυσή του. Να σημειωθεί ότι μόλις αποχώρησε ο κ. Βερέμης ανακοινώθηκε ότι επένδυσε στο «Φαιστός» η κυρία Μαριάννα Λάτση. Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο μετεφέρουν εξωδίκως ότι ο κ. Μάρκος Βερέμης ηγείται αντίστοιχου επενδυτικού οχήματος με την επωνυμία «Βig Pi».

***

Νέα παιδιά στην ευρύτερη πολιτική γειτονιά. Και το όνομα αυτού Νίκος Βουδούρης, δικηγόρος με καταγωγή από την Κορινθία και ξεχωριστές σπουδές και επαγγελματικές εμπειρίες στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο κ. Βουδούρης, περίπου 40 ετών, θεωρείται expert της μοντέρνας διεθνοποιημένης οικονομίας και είναι στενός φίλος από τα πανεπιστημιακά χρόνια και συνεργάτης εμπιστοσύνης του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Κατά τα φαινόμενα, θα είναι από τους βασικούς οικονομικούς συμβούλους του κ. Ανδρουλάκη, από εκείνους που θα συγκροτήσουν τη νέα οικονομική πρόταση του αναδυόμενου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.