Λουκίδης – Θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων

«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι σίγουρα πιο ήπια και οι σκληροί δείκτες δεν είναι πιεστικοί προς το σύστημα υγείας», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που μέσα στο επόμενο δίμηνο θα κάνει φυσική ανοσία.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία διάχυτη αισιοδοξία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον πλανήτη, πως η πανδημία μέσα στους επόμενους μήνες θα αποτελεί παρελθόν. Ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης τόνισε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» πως θα πρέπει η στάση μας να είναι συντηρητική και να μην εφησυχάζουμε, αλλά ούτε και να κινδυνολογούμε.

Με το άνοιγμα των σχολείων να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε πως διαφωνεί με το ισχύον πρωτόκολλο, δηλώνοντας πως θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό. Εκείνο που θα πρότεινε θα ήταν να ισχύει το 30%+1, γιατί όπως είπε «έχουμε να κάνουμε με κάτι πιο μεταδοτικό και δυναμικό».

«Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, γιατί μιλάμε για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θα αυξήσουν την κινητικότητά τους. Σίγουρα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, το θέμα είναι πόσο θα αυξήσει την μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα», είπε ο κ. Λουκίδης, τονίζοντας πως είναι υπέρ της δια ζώσης εκπαίδευσης.

Πολλοί ήταν οι μαθητές που δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν self test λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων, με το υπουργείο Παιδείας να βρίσκει… εναλλακτικές λύσεις. Όσοι μαθητές δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν self test, θα το παραλάβουν από τον διευθυντή των σχολείων τους.

Τι κάνει κάποιος με αρνητικό self test και συμπτώματα

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη η συνδρομή των self test ήταν σημαντική στη δυνατότητα να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Ωστόσο, τόνισε πως εάν κάποιος έχει συμπτώματα και το self test βγει αρνητικό δεν θα πρέπει να εφησυχαστεί, αλλά να επαναλάβει το testing σε κάποια δομή.

Ο πνευμονολόγος έκανε μία σύγκριση των εισαγωγών στα νοσοκομεία για την περίοδο του Νοεμβρίου και Μαρτίου του 2020 και των αντίστοιχων μηνών του 2021, όταν τα πανδημικά κύματα βίωναν την κορύφωσή τους. Το συμπέρασμα ήταν ότι και στις δύο υπό εξέταση περιόδους είχαμε τις ίδιες εισαγωγές και περίπου τον ίδιο αριθμό διασωληνωμένων.

«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι σίγουρα πιο ήπια και οι σκληροί δείκτες δεν είναι πιεστικοί προς το σύστημα υγείας», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που μέσα στο επόμενο δίμηνο θα κάνει φυσική ανοσία. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται πως θα φτάσει το 15% με 20%.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα υπάρχει και νέα μετάλλαξη μετά την Όμικρον, ενώ όσοι έχουν λάβει την αναμνηστική δόση περνούν την Όμικρον χωρίς ιδιαίτερη συμπτωματολογία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
ΒημαTV
Σίβυλλα
Helios Kiosk