Δυσεύρετα είναι τα self test τα οποία έως σήμερα διανέμονται δωρεάν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου μαθητών και εκπαιδευτικών ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα.

Σε άλλα φαρμακεία έχει εξαντληθεί η δωρεάν ποσότητα και σε άλλα έχουν μείνει ελάχιστα self test, είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, στον Σκάι, προσθέτοντας ότι από το κεντρικό σημείο διανομής έχει ήδη διατεθεί η ποσότητα των 8,5 εκατ. self test και πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανομή τους μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακείων

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η απάντηση που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί όταν επικοινωνούν με την αποθήκη, είναι πως όλα έχουν τελειώσει.

Τι απαντά η Μίνα Γκάγκα

Για τις ελλείψεις self test στα φαρμακεία, απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η υπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, τονίζοντας ότι χθες υπήρχαν σε φαρμακαποθήκες 2 εκατ. Η ίδια, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι με τα self test των παιδιών για να πάνε σχολείο, θα βρεθούν περισσότερα θετικά κρούσματα, «πιθανότατα όμως η θετικότητα δεν θα είναι μεγαλύτερη».

Εξήγησε ότι η θετικότητα είναι μεγάλη τις ημέρες των αργιών, καθώς οι περισσότεροι που κάνουν test έχουν συμπτώματα. Έφτασε στο 20% και 24%, ενώ τις άλλες μέρες η θετικότητα είναι στο 10%, «και πάλι υψηλή όμως», είπε η Μ. Γκάγκα.

Τρεις στους 4 έχουν πάρει τα self test που τους αναλογούν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κατάσταση σχετικά με τα self test έχει ως εξής:

-Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκ τέστ 1.287.000 δικαιούχους. Δηλαδή 3 στους 4 δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα τέστ που τους αναλογούν.

-Λόγω της υψηλής ζήτησης σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.

-Τα φαρμακεία σήμερα τρίτη ημέρα διάθεσης των τεστ στους δικαιούχους παραμένουν ανοιχτά έως τις 5-6μμ και συνεχίζουν τη δωρεάν διανομή σε όσους πολίτες δεν έχουν λάβει.

-Εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκ τεστ.

-Υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων.

Πότε διενεργούνται τα self test

* Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

* Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κοροναϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

* Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

* Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο rapid τεστ και ένα self τεστ – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα  το rapid τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1), ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1).

Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο rapid τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

«Θα είμαστε καλύτερα σε τρεις εβδομάδες»

Στο μεταξύ, η Μίνα Γκάγκα, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Υγείας, σχεδιάζει  mega εμβολιαστικό κέντρο για τον εμβολιασμό παιδιών κατά της covid-19. Κάλεσε μάλιστα τους παιδιάτρους να βοηθήσουν ώστε να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά.

Η ίδια, εκτίμησε ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες τα πράγματα θα είναι καλύτερα αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να κρατήσουμε τις μάσκες και όλα τα μέτρα προστασίας, και να σπεύσουμε να κάνουμε την τρίτη δόση», καθώς, όπως είπε η κυρία Γκάγκα, φαίνεται ότι η αναμνηστική δόση προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παραλλαγή «Όμικρον».

Αναφορικά με την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, διευκρίνισε ότι αυτή παρατηρείται σε απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία από τις νέες εισαγωγές δεν υπάρχουν περιστατικά με τη μετάλλαξη «Όμικρον». Επανάλαβε ότι σχεδόν το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα η αν.υπουργός Υγείας είπε ότι είναι μια διεθνής σύσταση, διότι φαίνεται ότι ειδικά στην παραλλαγή «Όμικρον» τα συμπτώματα λήγουν σε δυο-τρεις μέρες. Εννοείται, συμπλήρωσε, αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά και συνεχίζει να έχει συμπτώματα δεν πάει στη δουλειά του, για προστασία δική του και των συναδέλφων του.