Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου θα καθίσουν στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση και σειρά άλλων κακουργημάτων στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie, που ζημίωσε Δημόσιο και ιδιώτες με εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα καθίσουν τη Δευτέρα, για να δικαστούν για σειρά κακουργηματικών πράξεων, τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, καθώς και δέκα ακόμη πρόσωπα που κατηγορούνται για την υπόθεση.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως αν η δίκη τους δεν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, τότε ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, όπως και ο γιος του, Τζώρτζης, θα πρέπει να αποφυλακιστούν, καθώς λήγει το 18μηνο της προφυλάκισής τους. Και οι δύο βρίσκονται στις φυλακές υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης, από τον Σεπτέμβριο του 2020, οπότε και απολογήθηκαν για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές.

Τα αδικήματα

Ο  ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης, η σύζυγός του Καίτη και άλλοι 10 κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη κατά περίπτωση για πέντε αδικήματα:

1. Εγκληματική οργάνωση (συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη).

2. Πλαστογραφία (και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ.

3. Απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας (και της συνέργειας), κατά φυσικών  και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ.

4. Χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση (και της συνέργειας).

5. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για ένα έκτο κακούργημα: της  κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η συνολική ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του βουλεύματος, ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο Γεώργιος Κουτσολιούτσος (ως ηθικοί αυτουργοί), μαζί με  άλλους συγκατηγορούμενούς τους,  κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών (statement), όπου αποτύπωναν, ψευδώς, σε πραγματικούς αριθμούς λογαριασμών, τεράστια χρηματικά ποσά.