Το θέμα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, αλλά και της… Σαουδικής Αραβίας, στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα στη δυτική Θράκη, αναπαράγουν παντοιοτρόπως τα μέσα ενημέρωσης, κρατικά και ιδιωτικά, της Τουρκίας.

«Οι αδερφοί μου Τούρκοι»

Τελευταίο παράδειγμα ο παρουσιαστής στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TGRT ο οποίος στις αναφορές του διευκρινίζει ότι η δυτική Θράκη ήταν δικό μας έδαφος όπου τώρα ζούνε «οι αδερφοί μου Τούρκοι».

«Στη δυτική Θράκη, που ήταν δικό μας έδαφος και πρέπει να το λέμε αυτό, εκεί τώρα ζούνε οι αδερφοί μου Τούρκοι» ακούγεται να λέει στην παρουσίασή του, ο τούρκος παρουσιαστής, όπως αναφέρουν τα tourkikanea.gr.

«Μάλιστα, ποιος θα μας το έλεγε πως στην Αλεξανδρούπολη θα στηνόταν μια τεράστια αμερικανική βάση, με την οποία θα γινόταν αισθητή η αμερικανική πίεση για τη μεν Ρωσία από κάτω και για την Τουρκία από εδώ» σημειώνει.

«Θα κυριαρχήσουν στα Βαλκάνια»

«Μάλιστα, στην Αλεξανδρούπολη έρχονται εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, εκατοντάδες ελικόπτερα και χιλιάδες στρατιώτες. Διότι στήνει βάση η Αμερική. Θα κυριαρχήσουν στα Βαλκάνια» συνεχίζει ο παρουσιαστής.

Και διερωτάται: «Ο πρίγκηπας Σαλμάν όμως μπορεί να υποσχέθηκε πως θα φέρει επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη; Τσίμπησα αυτήν τη φράση από τη συνέντευξη Τύπου του Δένδια και του σαουδάραβα υπουργού».

Σε ενδεχόμενο πολέμου

Η Ελλάδα αναζητά σύμμαχο σε ενδεχόμενο «πολέμου» στα τουρκικά σύνορα, έγραφε πριν λίγες μέρες η τουρκική ιστοσελίδα ahaber.com.tr, αναφερόμενη στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Φαϊσαλμπίν Φαρχάν στη χώρα μας.

Η τουρκική ιστοσελίδα συνέδεσε την αποστολή του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς Patriot από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, με την προοπτική σαουδαραβικών επενδύσεων στην Αλεξανδρούπολη, για να καταλήξει στο συμπέρασμα της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών σε βάρος της Τουρκίας.

«Ο Δένδιας είπε ότι οι συχνές επαφές μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένδειξη εγγύτητας στις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι η αποστολή από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία των πυραυλικών συστημάτων Patriot δεν είναι μόνο για την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης» σημείωνε το τουρκικό δημοσίευμα.


Συστοιχία πυραύλων Patriot (φωτογραφία από το άρθρο της ahaber.com.tr)

Και προσέθετε, επικαλούμενο πάντα τις δηλώσεις Δένδια:

«Αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη για να εξετάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες σε μια ενδιαφέρουσα και αναπτυσσόμενη περιοχή. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω (σ.σ.: τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας) για την υπόσχεσή του να το πραγματοποιήσει».