Η Σουηδία σημείωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα καταγράφοντας 23.877 κρούσματα την 5η Ιανουαρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία της υπηρεσίας υγείας σήμερα, Παρασκευή, καθώς ένα τέταρτο κύμα σαρώνει τη χώρα και αυξάνει την πίεση στο σουηδικό σύστημα υγείας.

Στο αυξανόμενο κύμα των κρουσμάτων Covid-19, όπου επικρατεί όλο και περισσότερο η πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, παρατηρείται ταχεία αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία σε πολλά μέρη της χώρας, παρότι ο αριθμός των θανάτων έχει παραμείνει σχετικά σταθερός μέχρι τώρα.

Είχαν απορρίψει τη σκληρή καραντίνα

Η Σουηδία, που απέρριψε τη σκληρή καραντίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενίσχυσε τους περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις τον περασμένο μήνα και προέτρεψε όλους όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν μόνο καθήμενους πελάτες, ενώ το κοινό πρέπει επίσης να κάθεται σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων συνέχισε να αυξάνεται, αφήνοντας να διαφανεί η προοπτική για περαιτέρω αυστηροποίηση, όπως η επιβολή πιστοποιητικών εμβολιασμού ευρύτερα.

Ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί, οι νοσηλείες λόγω Covid-19 έχουν αυξηθεί επίσης αλλά παραμένουν πολύ κάτω από την κορύφωση που καταγραφόταν στα προηγούμενα κύματα, με τον αριθμό των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι μόλις πάνω από 100.

Μόλις πάνω από το 82% των Σουηδών ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί διπλά, ενώ περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων έχει κάνει την αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, το νέο κύμα των κρουσμάτων Covid έχει συνδυαστεί με την πίεση από τις εισαγωγές ασθενών με εποχική γρίπη και με έναν μεγάλο αριθμό υγειονομικού προσωπικού που έχει ασθενήσει ή είναι σε απομόνωση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στις υπηρεσίες υγείας που δοκιμάζονται από τις επαναλαμβανόμενες εξάρσεις του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ