Την ώρα που η κατάσταση στο Καζακστάν δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει μετά την εξέγερση που ξέσπασε με αφορμή την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, ο Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ φημολογείται ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με την οικογένειά του.

Οι συγκεκριμένες αναφορές υπάρχουν σε ρωσικά και τουρκικά ΜΜΕ που επικαλούνται πληροφορίες από την Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Το ρωσικό Gazeta Ru αναφέρει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter: «Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και οι κόρες του έφυγαν από το Καζακστάν με τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, μόνο ο μεγαλύτερος αδελφός του Μπολάτ Ναζαρμπάγεφ παραμένει στη χώρα».

Ποιος είναι ο «Γέρος»

Ο Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ είναι ο πρώτος πρόεδρος του Καζακστάν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Βρισκόταν σε αυτή τη θέση από το 1991 έως την παραίτηση του στις 19 Μαρτίου του 2019.

Ο Ναζαρμπάγεφ θεωρείται το συνώνυμο του ολιγάρχη που κατέλαβε την εξουσία σε χώρα της πρώην ΕΣΣΔ και οι διεθνείς θεσμοί είχαν επικρίνει τη διαδικασία των εκλογών του 2005, του 2011 και του 2016.

Έχει κατηγορηθεί πάμπολλες φορές για καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Να τονίσουμε ότι οι διαδηλωτές στο Καζακστάν φώναζαν το σύνθημα «Old man out» («Έξω ο γέρος») αφού πολλοί θεωρούν ότι ουσιαστικά κάνει κουμάντο πίσω από τον Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, νυν πρόεδρο της χώρας και αντικαταστάτη του.

Να σημειώσουμε ότι ο Τοκάγεφ είχε προτείνει τη μετονομασία της πρωτεύουσας Αστάνα σε Νουρσουλτάν, προς τιμή του πρώτου προέδρου της χώρας. Το Κοινοβούλιο είχε υπερψηφίσει τη μετονομασία.