Ο Μαντί Καμαρά αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές που έχουν έρθει στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να εκτοξεύσει την αξία του και να απασχολεί μερικά από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Ο μέσος από τη Γουινέα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πέδρο Μαρτίνς όσα χρόνια βρίσκεται στο λιμάνι, ενώ και φέτος παρότι δεν διανύει την καλύτερη του σεζόν με τα ερυθρόλευκα είναι βασικός στους πρωταθλητές Ελλάδας.

Μάλιστα, ο Καμαρά είναι ένας ποδοσφαιριστής που βρίσκεται σε μια λίστα γεμάτη ρεκόρ από Αφρικανούς παίκτες, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αφού έχει πολλές συμμετοχές με τη φανέλα του Ολυμπιακού τόσο στη Superleague, αλλά κυρίως στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Τι κοινό μπορεί να έχει λοιπόν ο Μαντί Καμαρά, μέσος του Ολυμπιακού από τη Γουινέα και ο Σιμάο από τη Μοζαμβίκη, που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 2007 έως το 2012; Πρόκειται για δύο ποδοσφαιριστές από την Αφρική , που έχουν πραγματοποιήσει τις περισσότερες συμμετοχές «εκπροσωπώντας» -και- τη χώρα τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων.

Συγκεκριμένα, ο Μαντί Καμαρά έχει 46 παρουσίες με τον Ολυμπιακό στα Κύπελλα Ευρώπης, είτε αυτό είναι Champions League, είτε Europa League. Ο μέσος των Πειραιωτών έχει τις περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη της Γουινέας στην Ευρώπη, ενώ από την άλλη ο Σιμάο έχει παίξει σε 35 ματς στην Ευρώπη με τον Παναθηναϊκό και έχει τις πιο πολλές συμμετοχές από κάθε άλλο συμπατριώτη του στην «Γηραιά Ήπειρο», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της UEFA σε σχετική ανάλυσή για την παρουσία παικτών από την Αφρική.

Από εκεί και πέρα στη λίστα με τα ρεκόρ Αφρικανών ποδοσφαιριστών βρίσκεται ακόμη ένας πρώην ερυθρόλευκος. Ο λόγος φυσικά για τον Γιάγια Τουρέ που δεν γινόταν να λείπει από τα κορυφαία ρεκόρ, μιας και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παίκτες που «πάτησαν» το πόδι τους από την Αφρική στην Ευρώπη.

Ο Ιβοριανός μέσος λοιπόν είναι με 91 παιχνίδια, ο 5ος Αφρικανός σε συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, πίσω από τους Σαμουέλ Ετό (113), Σειντού Κεϊτά (111), Μοχάμεντ Σαλάχ (103) και Ντιντιέ Ντρογκμπά (102).

Εκτός από το συγκεκριμένα επίτευγμα όμως ο Τουρέ είναι και 7ος με 73 συμμετοχές (μαζί με τον Σάμουελ Κουφούρ), μόνο στο Champions League, πίσω από τους Ντιντιέ Ντρογκμπά (94), Σαμουέλ Ετό (82), Μίκαελ Εσιέν (76), Μοχάμεντ Σαλάχ (74) και Κόλο Τουρέ (74), δείχνοντας ότι είναι ένας από τους κορυφαίους Αφρικανούς όλων των εποχών.