Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών βρίσκεται σήμερα το bitcoin, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών για την επιτάχυνση της σύσφιξης της πολιτικής της Federal Reserve, αλλά και της διακοπής λειτουργίας του Διαδικτύου στο Καζακστάν, τον δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο εξόρυξης bitcoin στον κόσμο.

Η τιμή του bitcoin έπεσε στα 41.222,41 δολάρια, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Σεπτεμβρίου, αλλά έχει επανέλθει στην τιμή των 42.391,20 δολαρίων αυτήν την ώρα.

Εκτός από τις αναταράξεις που προκάλεσαν τα πρακτικά της Fed, η είδηση που επηρεάζει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων είναι η κίνηση του προέδρου του Καζακστάν να κλείσει την υπηρεσία Διαδικτύου μετά από μεγάλες αναταραχές στη χώρα. Η χώρα της Κεντρικής Ασίας αντιπροσωπεύει το 18% της επεξεργαστικής ισχύος του δικτύου bitcoin, σύμφωνα με το Cambridge Center for Alternative Finance. Πολλοί εξορύκτες κρυπτονομισμάτων εγκατέλειψαν την Κίνα για το γειτονικό Καζακστάν λόγω της απαγόρευσης του Πεκίνου στην εξόρυξη εικονικών νομισμάτων.

Η διακοπή λειτουργίας του διαδικτύου στο Καζακστάν έχει αφαιρέσει έως και το 15% της δυναμικής του δικτύου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Βέβαια, η υπολογιστική ισχύς του Bitcoin “δεν σχετίζεται άμεσα με την τιμή του Bitcoin, αλλά δίνει μια ένδειξη της ασφάλειας του δικτύου, επομένως μια πτώση μπορεί να τρομάξει τους επενδυτές βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο Marcus Sotiriou, αναλυτής της GlobalBlock στο Ηνωμένο Βασίλειο.