Νέες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς φέρνουν στο φως οι Αυστραλοί, με τα Μέσα στο εξωτερικό να αποκαλύπτουν τον λόγο που απορρίφθηκε η βίζα του Σέρβου. Αρχικά, το βράδυ της Τετάρτης υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η βίζα του κορυφαίου τενίστα στον πλανήτη απορρίφθηκε λόγω κάποιου λάθους που έγινε στην αίτηση. Ωστόσο, αυτό όπως τονίζουν πλέον τα ρεπορτάζ στην Αυστραλία, δεν ισχύει.

Ο λόγος που απορρίφθηκε η βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν επειδή θεωρήθηκε από τις συνοριακές αρχές της χώρας ότι ο Σέρβος τενίστας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το εν λόγω «παραθυράκι» για να ξεπεράσει τα εμπόδια και την αυστηρή νομοθεσία των συνόρων της Αυστραλίας.

Τι συνέβη;

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, οι ξένοι υπήκοοι που μπαίνουν στη χώρα θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19, είτε να έχουν έγκυρη ιατρική εξαίρεση για τα εμβόλια. Ο Σέρβος, ο οποίος ταξίδεψε στην Αυστραλία έχοντας στις αποσκευές του ιατρικές εξαιρέσεις από δύο διαφορετικές επιτροπές. Από την Tennis Australia, που διοργανώνει το Αυστραλιανό Οπεν, αλλά και από την επιτροπή του Υπουργείου Υγείας της πολιτειακής κυβέρνησης της Βικτώριας.

Μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο, όμως, οι συνοριακές αρχές τον μπλόκαραν και του απαγόρευσαν να μπει στη χώρα, παρότι είχε εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από δύο ανεξάρτητες επιτροπές. Οι Ομοσπονδιακές Αρχές της Αυστραλίας έχουν τη δικαιοδοσία να εξετάσουν ξεχωριστά την κάθε αίτηση για βίζα και να την εγκρίνουν ή όχι. Στην περίπτωση του Νόβακ δεν έδωσαν το «οκ», με τα Μέσα στο εξωτερικό μάλιστα να αναφέρουν ότι ο Σέρβος δεν είχε μαζί του επαρκείς αποδείξεις.

Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στους εμβολιασμούς, δεν κατάφερε να πείσει τις συνοριακές Αρχές, παρότι ο ίδιος φέρεται να επέδειξε πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο όμως είχε υπογραφή μόνο από έναν γιατρό. Υπενθυμίζουμε ότι ο Σέρβος τενίστας είχε νοσήσει από κορωνοϊό τον Ιούνιο του 2020, ωστόσο, για να του επιτραπεί η είσοδος ως ανεμβολιάστος θα έπρεπε να υποδείξει πιστοποιητικό νόσησης ότι πέρασε κοροναϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Ο Σέρβος φέρεται να υπέδειξε το σχετικό έγγραφο, αλλά δεν έπεισε τις αρχές, με αποτέλεσμα να του απαγορευτεί η είσοδος στην Αυστραλία.

Η απόφαση των συνοριακών αρχών να μην του επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, βασίζεται στο γεγονός ότι δεν κατάφερε να αποδείξει ότι δεν εμβολιάστηκε κατά της Covid-19, γιατί είχε νοσησει από κορωνοϊό το τελευταίο 6άμηνο. Μια πρόσφατη νόσηση δεν είναι πάντα αποδεκτός λόγος για να μην εμβολιαστεί κάποιος πλήρως, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αυστραλίας. Αυτό που απομένει να φανεί είναι εάν υπήρξαν και άλλοι τενίστες χρησιμοποίησαν πιστοποιητικό νόσησης και κατάφεραν να μπουν στη χώρα, παρότι ήταν ανεμβολίαστοι. Αυτό εξετάζουν οι αρχές της χώρας, μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες με την υπόθεση του Νοβακ Τζόκοβιτς.