Εάν οι επιστήμονες και οι ειδικοί για την Covid μετρούν την πίεση στο Σύστημα Υγείας με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τότε τα στοιχεία που ήρθαν μόλις χθες πανελλαδικά, εμφανίζουν τις εισαγωγές να φθάνουν στις 452, από 302 που ήταν στις 26 Δεκεμβρίου. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς. Το προηγούμενο επταήμερο, έως τα Χριστούγεννα ο μέσος αριθμός εισαγωγών ήταν 330.Όπως με πληροφόρησαν αργά χθες το απόγευμα στο «ΓΝΑ Ευαγγελισμός» στις γενικές εφημερίες από 60-70 «περιπατητικούς ασθενείς» ο αριθμός έχει φτάσει τους 180, ενώ όσον αφορά στις εισαγωγές από 25-30 μέσα σε 4 ημέρες έφτασαν τις 65-70. Στο «ΠΓΝ Αττικό», στην εφημερία που άρχισε 8 το πρωί της 3/1 και έληξε χθες το πρωί στις 8, είχαν προσέλθει 1.182 άτομα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις συνηθισμένες εφημερίες.

***
Η κυβέρνηση αναζητεί Plan B΄

Πάνω από το 90% των κρουσμάτων στη χώρα φέρουν την παραλλαγή Όμικρον όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στην προγραμματισμένη ενημέρωση για τον Covid. Η καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου ανέφερε ότι οι κλίνες covid στα νοσοκομεία γεμίζουν, το ίδιο και οι ΜΕΘ, ελάχιστα κρεβάτια έχουν απομείνει πλέον κενά στα περισσότερα νοσοκομεία ή για να ακριβολογώ πολλά νοσοκομεία (ανάμεσά τους και το Σωτηρία) άρχισαν να στέλνουν ασθενείς με Covid σε άλλα νοσοκομεία, αφού το δικό τους σύστημα δεν αντέχει πλέον άλλους ασθενείς. Υπάρχουν, μου λένε από το Σωτηρία, ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά οι ουρές στα εξωτερικά ιατρεία εξακολουθούν να είναι μεγάλες και ορισμένα νοσοκομεία για να ανταπεξέλθουν στην πίεση ζήτησαν να βγουν από την εφημερία, πλην όμως τις περισσότερες φορές του λένε οι υπεύθυνοι να αυξήσουν τα κρεβάτια, απορρίπτοντας αυτά τα αιτήματα.. Το θέμα, όπως λένε στο Μαξίμου, είναι να υπάρξουν διάφορα σχέδια (Plan B τα ονομάζουν) ώστε να επιλυθούν προβλήματα σε νευραλγικούς τομείς του δημόσιου τομέα (όπως για παράδειγμα στην Υγεία και στις Ένοπλες Δυνάμεις) από απουσία στελεχών λόγω καραντίνας ή νοσηλείας λόγω κορωνοϊού.

***
Το μυστήριο της δήθεν τυχαίας συνάντησης

Στη Λήμνο θα βρεθούν ανήμερα των Θεοφανίων τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμπτωση; Θα πείτε. Ίσως αλλά εάν τελικά συναντηθούν θα είναι πως να το κάνουμε μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Ωστόσο αυτή η πιθανότητα της συναντήσεως απομακρύνεται και θα σας εξηγήσω γιατί. Ο Πρωθυπουργός θα φθάσει μεν στην Λήμνο το πρωί αλλά δεν πρόκειται να μείνει για πολύ αφού εν συνεχεία θα μεταβεί στον Αϊ Στράτη για τον Αγιασμό των Υδάτων. Δηλαδή όσο ο κ. Ανδρουλάκης θα βρίσκεται στη Λήμνο, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, θα βρίσκεται στον Αϊ Στράτη. Αλλά, (γιατί πάντα υπάρχει σε αυτές τις ιστορίες και ένα αλλά…) μπορεί να συμβούν και τούτα: Πρώτον εάν ο Πρωθυπουργός θελήσει να αλλάξει πρόγραμμα, (αν και δεν το βλέπω να γίνεται αυτό), υπενθυμίζω πως υπάρχει εν ισχύει μια πρόσκληση που έκανε προς τον κ. Ανδρουλάκη αμέσως μετά την εκλογή του για συνάντηση. Και δεύτερον όταν ο κ. Μητσοτάκης επιστρέψει στη Λήμνο από τον Αϊ Στράτη θα πρέπει (για να υπάρξει οποιαδήποτε συνάντηση) ο κ. Ανδρουλάκης να μην είχε φύγει από την Λήμνο (ούτε αυτό το βλέπω πιθανό). Σε λίγες ώρες άλλωστε, όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές, το… «μυστήριο» της δήθεν «τυχαίας συνάντησης» θα έχει λυθεί. Να σημειώσω απλώς ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει ακόμα απαντήσει στην πρωθυπουργική πρόσκληση. Φαίνεται μου λένε πως δεν βιάζεται και τόσο. Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αϊ Στράτη, θα προχωρήσει σε μια συμβολική κίνηση, την ώρα που η προκλητικότητα αυξάνεται.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρεθεί για τα Θεοφάνια στην ακριτική Γαύδο. Οι συνεργάτες της μου λένε ότι θα πάει πρώτα με κυβερνητικό αεροπλάνο στα Χανιά και εν συνεχεία από εκεί με πλοίο στην Γαύδο για τον αγιασμό των υδάτων.

***
Και το πνεύμα εν είδει περιστεράς

Αν τώρα ρωτάτε πού βρίσκεται ο κ. Τσίπρας και τι θα κάνει τα Θεοφάνια, έχω να σας πω ότι την Τετάρτη, μετά την επίσκεψή του στην Νεράιδα Τρικάλων (για την οποία σας περιγράφω παρακάτω) βρέθηκε στην Άρτα (στον τόπο καταγωγής του). Να υπενθυμίσω εδώ τι έγινε ανήμερα των Θεοφανίων το 2015, όταν ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην αντιπολίτευση και κάλπαζε προς την εξουσία, ετοιμαζόταν να γίνει Πρωθυπουργός. Ήταν τότε, εκείνο το χειμωνιάτικο πρωϊνό που τα φλας των φωτογράφων άστραψαν, όταν πήρε στα χέρια του και στη συνέχεια ελευθέρωσε (μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο παρακαλώ) την λευκή περιστερά στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά.

***
Ημέρες ανάπαυλας στη Νεράιδα Τρικάλων

Πάμε τώρα στη Νεράιδα Τρικάλων όπου επέλεξε να περάσει τις μέρες της Πρωτοχρονιάς ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα trikalavoice.gr ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε με τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα και τα δυο τους παιδιά, στο γραφικό ορεινό χωριό των Τρικάλων και κατέλυσε στον παραδοσιακό ξενώνα της πρώην βουλευτίνας Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Εύης Καρακώστα, η οποία και κατάγεται από το χωριό. Εκανε μια ανάπαυλα, όπως όλοι έχουμε ανάγκη. Ο πρώην πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη και στο μικρό λαογραφικό μουσείο του χωριού, ενώ περπάτησε στα καλντερίμια και χάρηκε γιορτινές στιγμές με τα παιδιά του. Όπως λένε στο trikalavoice.gr κάτοικοι του χωριού με τους οποίους απήλαυσε παραδοσιακό τσίπουρο “ήταν απλός και ανθρώπινος. Ένας από εμάς”. .

***
Αχρείαστη η κομματική αντιπαράθεση

Τώρα ορισμένοι ίσως να πουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι κυβέρνηση και μπορεί να περνά τις γιορτινές ημέρες όσο χρονικό διάστημα θέλει, όχι όπως ο κ. Μητσοτάκης που είναι Πρωθυπουργός και πήγε για 36 ώρες στην Αρίστη στα Ζαγοροχώρια και τον κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πήγε δήθεν διακοπές εν μέσω κρουσμάτων (τότε τα κρούσματα ήταν 21.000, σήμερα είναι μια ανάσα από τα 50.000). Κατά τη γνώμη του για το πού θα περάσει λίγες ημέρες ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς ένας πολιτικός αρχηγός πρέπει να παραμένει μακριά από την πολιτική αντιπαράθεση. Ας, τέλος πάντως υπάρξει, σε αυτό το θέμα, ένα πολιτικό εορταστικό… μορατόριουμ.

***
Επίτιμος διδάκτορας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πρόκειται να ανακηρυχθεί Επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Της το ανακοίνωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος- Μελέτιος Δημόπουλος που την επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από καθηγητές. Κατά την συνάντηση, η Πρόεδρος ενημερώθηκε για την απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών να αφιερώσει το τρέχον ακαδημαϊκό έτος στην κλιματική κρίση, τη διαχείρισή της και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και για το συνέδριο που θα οργανώσει το ΕΚΠΑ την ερχόμενη άνοιξη πάνω στο θέμα αυτό. Κατά την συνάντηση, η Πρόεδρος ενημερώθηκε για την απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών να αφιερώσει το τρέχον ακαδημαϊκό έτος στην κλιματική κρίση, τη διαχείρισή της και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και για το συνέδριο που θα οργανώσει το ΕΚΠΑ την ερχόμενη άνοιξη πάνω στο θέμα αυτό.

***
Αβέρωφ: Πλοίο σύμβολο ελευθερίας

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 109 ετών από την ιστορική Ναυμαχία της Λήμνου, η οποία διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου του 1913 και κατέληξε σε περήφανη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού, το ΓΕΕΘΑ αφιέρωσε podcast στο πολεμικό πλοίο που πρωταγωνίστησε σε αυτήν όπως και στην απελευθέρωση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη νικηφόρα για τη Χώρα μας έκβαση του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Το podcast έχει τον τίτλο «Το Πλοίο-Σύμβολο της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας του Ελληνισμού» και πραγματεύεται την Ιστορία του θρυλικού Θωρηκτού ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ, της υπεραιωνόβιας Ελληνικής Ναυαρχίδας που δεν υπέστειλε ποτέ την Σημαία της και που δεν έχασε ποτέ σε καμία μάχη, ούτε σε εκείνη με τον χρόνο, παραμένοντας μέχρι και σήμερα το καύχημα του Στόλου μας και ο ζωντανός θρύλος του Πολεμικού μας Ναυτικού.