Το 2021 «φεύγει» αφήνοντας πίσω του προκλήσεις ικανές να διαταράξουν την πορεία των επιχειρήσεων, όπως η έξαρση της πανδημίας, οι πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση ενεργειακού κόστους, οι ανατιμήσεις πρώτων υλών. Σε αυτό το περιβάλλον η MYTILINEOS κατάφερε να εμφανίσει έναν «θωρακισμένο» ισολογισμό που διασφαλίζει ιστορικά υψηλά κερδοφορίας αλλά και εγγυάται την επιτάχυνση των επενδύσεων που θα της προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη, σε ευθυγράμμιση πάντα με τους υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει.

Μοχλός για την ανάπτυξη της MYTILINEOS είναι η επιτυχημένη στρατηγική της εταιρείας για την ενεργειακή μετάβαση που αφορά την πράσινη ενέργεια, την κυκλική οικονομία και την αειφορία, τομείς στους οποίους η εταιρεία μπορεί να ηγηθεί τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η  MYTILINEOS θα μπορέσει να τετραπλασιάσει τα κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, από περίπου 80 εκατ. ευρώ το 2020 σε 320 εκατ. ευρώ το 2025 επί συνολικού εκτιμώμενου EBITDA 540 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Εργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Eίναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 3.850 άμεσους και έμμεσους εργαζομένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του εννεαμήνου του 2021, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 1,69 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 241 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 23%, και τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας στα 115,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13%, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση (για έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα) η αύξηση θα ήταν 55%. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 804 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να διαμορφώνεται στο 2,5, σε μια χρονιά κατά την οποία πολύ σημαντικές επενδύσεις είτε ολοκληρώνονται είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

H «απάντηση»
στην ενεργειακή κρίση

Η MYTILINEOS αναγνωρίζοντας εγκαίρως τις προκλήσεις που θέτει η σημερινή συγκυρία, προσάρμοσε την εμπορική της πολιτική για την προστασία τόσο των μετόχων της όσο και των καταναλωτών-πελατών της μέσα στη δίνη που έχει δημιουργηθεί στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές. Συγκεκριμένα, η συνολική παραγωγή τόσο από τις θερμικές όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες της εταιρείας ανήλθε σε 4,0 TWh, που αντιστοιχεί στο 10,1% της συνολικής ζήτησης.

Η MYTILINEOS, με την αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT), ισχύος 826 MW, στα μέσα του 2022, θα διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 2,3 GW από θερμικούς σταθμούς και μονάδες ΑΠΕ και επομένως αναμένεται να διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα στην παραγωγή.

Εξασφαλισμένα κέρδη
τριών ετών στη Μεταλλουργία

Ο τομέας της Μεταλλουργίας ακολουθεί έντονα ανοδική πορεία, καθώς η μεγάλη ζήτηση έχει εκτοξεύσει τις τιμές του αλουμινίου. Σε επίπεδο κόστους, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το ενεργειακό κόστος επηρέασαν ευάλωτους παραγωγούς, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Και σε αυτόν τον τομέα, η MYTILINEOS έχει λάβει εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των διαφόρων παραμέτρων κόστους, ενώ εκμεταλλευόμενη τις υψηλές χρηματιστηριακές τιμές LME κατοχυρώνει αυξημένη κερδοφορία και τα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Παράλληλα, συνεχίζονται απρόσκοπτα οι επενδύσεις για την αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας της αλουμίνας κατά 25.000 τόνους, καθώς και της συνολικής ετήσιας παραγωγής αλουμινίου στους 250.000 τόνους (project New Era 250), εκ των οποίων το 26% θα προέρχεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Εξαγορές ΑΠΕ

Στον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας διατηρούνται οι υψηλές επιδόσεις μετά τη συμβασιοποίηση και εκκίνηση εργασιών σε μια σειρά έργων σε χώρες της Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης και στο Ουζμπεκιστάν, όσον αφορά τα έργα για τρίτους, ενώ για τα έργα Build, Operate & Transfer (BOT) υπογράφηκε συμφωνία πώλησης χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 91 MW, στη Ρουμανία, συμβατικού τιμήματος 67,7 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, στα έργα για τρίτους, συνεχίζονται οι εργασίες σε χώρες όπως η Χιλή, η Ισπανία, η Αγγλία, το Ουζμπεκιστάν, ενώ εντός της περιόδου η MYTILINEOS αναδείχθηκε ανάδοχος ενός έργου 200 MW για τη ΔΕΗΑΝ, στη Δυτική Ελλάδα, στο οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες. Συνολικά, το συμβασιοποιημένο υπόλοιπο έργων για τρίτους ανέρχεται σε 287 εκατ. ευρώ.

Ανεκτέλεστο €1,7 δισ.

Στον Τομέα Εργων Βιώσιμης Ανάπτυξης η εταιρεία συνεχίζει να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την ισχυρή τεχνογνωσία που διαθέτει στην κατασκευή θερμικών μονάδων, διεκδικώντας με αξιώσεις έργα σε Ευρώπη και Υποσαχάρια Αφρική, ενώ προχωρά την εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων. Επιπλέον, στον τομέα των περιβαλλοντικών λύσεων, η MYTILINEOS εντοπίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, έχοντας ήδη την αναγνώριση της αγοράς ως Turn-Key Contractor έργων μεγάλης κλίμακας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει η υλοποίηση του έργου ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων «Protos Energy Facility» στο Cheshire του Ηνωμένου Βασιλείου, με δυνατότητα επεξεργασίας 400.000 τόνων ετησίως, ενώ συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις για περαιτέρω δυνατότητες ανάληψης παρόμοιων έργων. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανέρχεται σε 848 εκατ. ευρώ στο τέλος του εννεαμήνου, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης το σύνολο φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ.

«Διαρκής» αναβάθμιση από τη Standard and Poor’s

Τις προοπτικές της MYTILINEOS αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s προβλέποντας μεγάλη αύξηση κερδών και περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της ενώ αναμένεται και νέα αναβάθμιση εν όψει της έναρξης λειτουργίας της νέας μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στο Ενεργειακό Κέντρο στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Σύμφωνα με την τελευταία του έκθεση, ο οίκος αναβάθμισε το outlook της MYTILINEOS σε θετικό από σταθερό, αναγνωρίζοντας την αναπτυξιακή πορεία που δημιουργεί αξία παρά το ρευστό διεθνές περιβάλλον.
Οι αναλυτές της S&P αναφέρουν την προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης με γνώμονα τις επιδόσεις, κυρίως στο κομμάτι των ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτόν επιβεβαιώνονται και οι πρόσφατες εκθέσεις που αναβαθμίζουν την τιμή-στόχο για την εταιρεία αρκετά πάνω από τα 20 ευρώ.