Ηενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στην πυρήνα των δραστηριοτήτων της Cenergy Holdings σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μητρική των εταιρειών Hellenic Cables και Σωληνουργεία Κορίνθου, έχει επενδύσει την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ σε παραγωγική δυναμικότητα για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και την αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής, στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα. Πλέον, τόσο ο ευρωπαϊκός όσο και ο αντίστοιχος εθνικός σχεδιασμός, όπως αυτός εκφράζεται και μέσα από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», θέτει τις βάσεις για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων έως το 2050. Πρόκειται για δρόμο που περνά μέσα από την αξιοποίηση της αντίστοιχης υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτει η Cenergy Holdings έχοντας ήδη υλοποιήσει ανά τον κόσμο μεγάλα και απαιτητικά έργα, ανάμεσά τους έργα διασύνδεσης νησιών, θαλάσσιων αιολικών πάρκων, δίκτυα υψηλής πίεσης για τη μεταφορά υδρογόνου αλλά και φυσικού αερίου, ως μεταβατικού καυσίμου.

Ισχυρή οικονομική
θέση και νέες προοπτικές

Με 5 σύγχρονες μονάδες παραγωγής και 4 υποστηρικτικές εγκαταστάσεις σε 4 χώρες, περισσότερα από 2.000 εξειδικευμένα στελέχη, σημαντική γνώση σε σύγχρονες τεχνολογίες και ενεργή παρουσία σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου με μεγάλα έργα υποδομής, η Cenergy Holdings διαθέτει μία πολύ ισχυρή βάση για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Εισηγμένη στα χρηματιστήρια Αθηνών (Athex) και Βρυξελλών (Euronext), η Cenergy Holdings ανήκει στο «club των ισχυρών παικτών» του κλάδου με τζίρο της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Το 2020, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 908 εκατ. ευρώ, με τη λειτουργική της κερδοφορία να ξεπερνά τα 102 εκατ. ευρώ. Με βάση μάλιστα τα αποτελέσματα του πρώτου εννεαμήνου του 2021, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 21% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και έφτασε τα 766 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο κερδών, το 2020 είχε κλείσει με λειτουργική κερδοφορία 102 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 13%. Τα φετινά αποτελέσματα εμφανίζονται ακόμη πιο εντυπωσιακά. Η λειτουργική κερδοφορία ξεπέρασε τα 82 εκατ. ευρώ, 14% υψηλότερη σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Cenergy Holdings. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών έφτασε μάλιστα σε επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο του 2021 περνώντας το όριο των 800 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το 2022, οι προοπτικές της Cenergy Holdings εμφανίζονται ισχυρότερες. Η αγορά των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Εταιρείας, την ώρα που οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ φαίνεται να εξομαλύνονται. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά εμφανίζονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και στην Ελλάδα, με την ανάπτυξη πλωτών και σταθερών αιολικών πάρκων να αποτελούν βασική παράμετρο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, όπως άλλωστε καταγράφεται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Εργα αιχμής στην εποχή
της ενεργειακής μετάβασης

Για την Ελλάδα, το πλέον πρόσφατο εμβληματικό έργο που έφερε σε πέρας η Cenergy Holdings ήταν η ενεργειακή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης. Πρόκειται για μία από τις δυσκολότερες διασυνδέσεις διεθνώς, την οποία κατασκεύασε και υλοποίησε η Hellenic Cables.

Το καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος υπερυψηλής τάσης μήκους 135 χιλιομέτρων, ποντίστηκε σε βάθος 1.000 μέτρων, το μεγαλύτερο που έχει ποτέ ποντιστεί καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς.

Κορυφαία τεχνογνωσία και τεράστια εμπειρία στον κλάδο της απέδειξε ότι διαθέτει όμως και η Σωληνουργεία Κορίνθου: ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα έργων της είναι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέει το θαλάσσιο κοίτασμα Karish με το δίκτυο φυσικού αερίου του Ισραήλ, ενός αγωγού υψηλών απαιτήσεων με μήκος 100 χιλιόμετρα, διάμετρο 24 και 30 ίντσες και μέγιστο βάθος εγκατάστασης τα 1.750 μέτρα.

Το τέλος του 2021 βρίσκει πλέον σε εντατική λειτουργία το σύνολο των εργοστασίων των θυγατρικών εταιρειών της Cenergy Holdings, με σημαντικά έργα να έχουν ολοκληρωθεί και την αγορά να εμφανίζει έντονη κινητικότητα. Ετσι, τα μεν εργοστάσια καλωδίων συνέχισαν την εκτέλεση σημαντικών έργων που είχαν ήδη ξεκινήσει στο πρώτο μισό της χρονιάς: ενδεικτικά, αναφέρονται τα καλώδια inter-array για τα αιολικά πάρκα Doggerbank A και Seagreen στο Ηνωμένο Βασίλειο και το σύστημα καλωδίων του πάρκου Καφηρέας ΙΙ στη Ν. Εύβοια.

Παράλληλα, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επέστρεψε σε πλήρη παραγωγικό ρυθμό το 3ο τρίμηνο του έτους. Ηδη έχουν επανεκκινήσει οι εργασίες για το έργο της Israel Natural Gas Lines (INGL) που ανατέθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος για το υποθαλάσσιο τμήμα ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης μεταξύ των πόλεων Ashdod και Ashkelon. Πρόσφατα, επίσης η Σωληνουργεία Κορίνθου προχώρησε σε συμφωνία με τον Διαχειριστή́ Μεταφοράς Αερίου της Πολωνίας, GAZ-SYSTEM SA, για τον αγωγό́ φυσικού αερίου Gustorzyn – Wronow που περιλαμβάνει 80 χιλιόμετρα επενδεδυμένων σωλήνων 40 ιντσών.

Η ESG δέσμευση και οι στόχοι
του προτύπου SBTi Net-Zero

H διοίκηση της Cenergy Holdings έχει πλέον εντάξει στην καθημερινή πρακτική της τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης και τον περιορισμό των ESG κινδύνων. Από τη μια, στοχεύει με υπευθυνότητα να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά την παραγωγή των προϊόντων της, ενώ από την άλλη σχεδιάζει λύσεις, τεχνολογικά προηγμένες και ταυτόχρονα εφαρμόσιμες, που θα επιτρέψουν τον συνολικό μετασχηματισμό της οικονομίας σε μία οικονομία κλιματικής ουδετερότητας, πάντα σε συνεργασία με τους προμηθευτές και τους πελάτες της.

Η αποτύπωση αυτών των δεσμεύσεων επιβεβαιώθηκε και από τη δέσμευση στο πρότυπο SBTi Net-Zero (Science Based Targets initiative) από την Hellenic Cables. Το πρότυπο αυτό δημοσιεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021 και περιλαμβάνει συγκεκριμένες βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις για τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια, παράλληλα με την απαίτηση για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2050. Οι στόχοι αυτοί ευθυγραμμίζονται με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που αφορούν στη συγκράτηση αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.