Με ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα νέων έργων κι επενδύσεων, ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι έτοιμος να συμβάλει καταλυτικά, ώστε η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα, χιλιάδες άνθρωποι να βρουν δουλειά αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους και η κοινωνία μας να οδεύσει προς μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και παράλληλα θα δώσει λύσεις σε σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αναλαμβάνοντας ξεκάθαρες δεσμεύσεις και θέτοντας συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους για την επίτευξη μιας βιώσιμης ευημερίας για όλους, ο Ομιλος προχώρησε τον Δεκέμβριο στην έκδοση του πρώτου ομολόγου συνδεδεμένου με ρήτρα αειφορίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να μειώσει την ένταση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των δραστηριοτήτων της κατά 25% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η δράση του Ομίλου ξεδιπλώνεται στους τομείς: παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, κυκλική οικονομία, υποδομές και παραχωρήσεις και σε αυτούς περιλαμβάνονται πρωτοποριακά έργα και επενδύσεις προς υλοποίηση που υπερβαίνουν τα 6,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσουν περισσότερες από 20.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ηγέτης στα έργα περιβάλλοντος
και καθαρής ενέργειας

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων του Ομίλου που αφορά στην «πράσινη» και κυκλική οικονομία, υλοποιείται μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, εταιρεία – ηγέτιδα στην ελληνική ενεργειακή αγορά, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται η ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 2.200 MW σε διάφορες περιοχές της χώρας, φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) συνολικής ισχύος 1.700 MW, και συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης (κυρίως αντλησοταμίευσης) συνολικής ισχύος περίπου 3.500 MW. Παράλληλα, ο Ομιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS, σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.500 MW στις ελληνικές θάλασσες. Σημειώνεται πως ο Ομιλος συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, με στόχο τα 3.000 MW στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας την επόμενη πενταετία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο για το 2020, η παραγωγή καθαρής ενέργειας του Ομίλου ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια μεγαβατώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε μη έκλυση περισσότερων από 3 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) στην ατμόσφαιρα.

Παράλληλα, ο Ομιλος ηγείται στην κυκλική οικονομία, με πρότυπα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης, διεκδικεί σειρά έργων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες, τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή μετάβαση, ενώ συμμετέχει, μαζί και με άλλους ισχυρούς ελληνικούς Ομίλους, στο πρόγραμμα White Dragon που αφορά στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην ελληνική επικράτεια.

Στήριξη της κοινωνίας και προστασία του περιβάλλοντος

Μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ο Ομιλος στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται υλοποιώντας δωρεάν σημαντικά έργα υποδομής και χορηγικά προγράμματα στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον, μέσα από προγράμματα στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και παροχής υποτροφιών, στέκεται αρωγός της νέας γενιάς, ενώ παρέχει οικονομική στήριξη σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επικεντρώνουν τη δράση τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

O Ομιλος από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στηρίζει την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του Covid-19, με δωρεές εξοπλισμού ΜΕΘ και αναλώσιμων υλικών σε νοσοκομεία αναφοράς και κέντρα υγείας, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις περιοχές της χώρας όπου δραστηριοποιείται.

Την ίδια ώρα, ο Ομιλος έχει προχωρήσει σε μία σημαντική, πρωτοποριακή πρωτοβουλία στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων και προστασίας του περιβάλλοντος. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, θα μετατραπεί σε «πράσινη» εγκατάσταση, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες του κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χάρη σε μια δωρεά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Ετσι, η 115 Π.Μ. στη Σούδα θα είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις παγκοσμίως που θα λάβουν τις πιστοποιήσεις Net Zero Energy Airport και Νet Zero Carbon Emissions Airport, ενώ το ετήσιο όφελος από την πλήρη απαλλαγή της Μονάδας από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψης των αναγκών θέρμανσης, θα ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ. Παράλληλα, η θυγατρική του Ομίλου, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχει αναλάβει και τη μετατροπή του Αη Στράτη σε πράσινο ελληνικό νησί, με το πρωτοποριακό υβριδικό έργο που εξασφαλίζει διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας άνω του 85%, αποθήκευση ενέργειας, τηλεθέρμανση και παροχή ζεστού νερού στους κατοίκους της κοινότητας του ιστορικού ακριτικού αυτού νησιού, σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και τη δημοτική αρχή.

Αλλά και στις έκτακτες ανάγκες, ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κατασκευή του νέου σχολείου στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, αξίας άνω των 1,2 εκατ. ευρώ και η παροχή μηχανημάτων έργου και ανθρώπινου δυναμικού στη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Καθετοποιημένος στον χώρο
της ενέργειας

Ο Ομιλος δραστηριοποιείται επίσης στην παραγωγή θερμικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, με τις μονάδες ΗΡΩΝ Ι
(την πρώτη ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο στην Ελλάδα) και ΗΡΩΝ ΙΙ, ενώ προχωρεί με τη Motor Oil στην επένδυση, ύψους 375 εκατ. ευρώ, της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, εξασφαλίζοντας έτσι συνολική θερμική ισχύ της τάξης των 1,5 GW.

Ισχυρός παίκτης σε υποδομές
και παραχωρήσεις

Ισχυρός και στους τομείς των υποδομών και των παραχωρήσεων, ο Ομιλος υλοποιεί και αναπτύσσει σημαντικά έργα υποδομών και παραχωρήσεων όπως ο Ε65, το έργο μελέτης, κατασκευής και διαχείρισης του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι της Κρήτης, καθώς και σειρά σημαντικών συμβάσεων παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ για μείζονες υποδομές, όπως το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό. Τέλος, με την αναμενόμενη εντός του 2022 προσθήκη της Εγνατίας Οδού στο χαρτοφυλάκιό του, ο Ομιλος γίνεται ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος των παραχωρήσεων στην Ελλάδα και υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη.