Η πρωτοφανής, παγκόσμια πανδημική κρίση με τις σοβαρές αλυσιδωτές συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία συμπληρώνει δύο χρόνια. Σήμερα όμως είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε ότι διαθέτουμε τα «όπλα» για να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, να περιορίσουμε τις συνέπειες και να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες ως όχημα που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα.

Η ισχυρή ώθηση θα προέλθει κατά βάση από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων που προορίζονται για την υποστήριξη των μεγάλων αλλαγών και των μετασχηματισμών που απαιτεί η μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Ενα μοντέλο πράσινο, αειφόρο, ανταγωνιστικό και κοινωνικά δίκαιο. Δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για μια ιστορική ευκαιρία που όμως δεν θα είναι «ανοιχτή» επ’ αόριστον.

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα υποστηριχθεί από τους αυξημένους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τους πόρους του ΕΣΠΑ, τα ποικίλα χρηματοδοτικά εργαλεία και πόρους των άλλων Ευρωπαϊκών Οργανισμών, συνολικού ύψους €87 δισ., αλλά και τα σημαντικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που ήδη κινητοποιούνται επενδύοντας στις προοπτικές που δημιουργούνται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η χώρα προσελκύει τους τελευταίους μήνες σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τo τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές που υπερβαίνουν τα €14 δισ. σε ελληνικά assets.

Οι χρηματοδοτικοί πόροι που θα στηρίξουν την πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα διοχετευθούν σε παραγωγικές, επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, καινοτομίας και τεχνολογικής αναβάθμισης, επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και επενδύσεις σε τομείς αιχμής για την πράσινη μετάβαση όπως οι πράσινες μεταφορές, η ψηφιοποίηση και η απασχόληση. Τομείς όπου η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη έμφαση ως η κατεξοχήν «πράσινη» Τράπεζα που διαμορφώνει τη στρατηγική της καθοδηγούμενη από τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να πετύχουμε είναι η κινητοποίηση του υγιούς επιχειρηματικού τομέα, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η απορρόφηση των πόρων και η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ετσι, σήμερα προτεραιότητα, που για την Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί και στρατηγική δέσμευση, είναι να υποστηρίξουμε τον επιχειρηματικό τομέα ώστε να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στην πρόκληση της προσαρμογής, να μη χάσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, να θέσει στόχους βιωσιμότητας και να μπορέσει να ηγηθεί της μετάβασης για τον βιώσιμο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ασφαλώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις τις ίδιες δυνατότητες, ούτε μπορούν να αναπτύξουν τις ίδιες ταχύτητες. Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, να αναδιαρθρώσουν το χρηματοοικονομικό τους προφίλ, να σχεδιάσουν μια νέα βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιχειρηματική στρατηγική, ενσωματώνοντας κριτήρια ESG, δηλαδή πολιτικές με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, να συντάξουν αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, συμβατά με τους στόχους του Αναπτυξιακού Προγράμματος.

Στην Τράπεζα Πειραιώς αντιμετωπίζουμε την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά ώστε να ανταποκρινόμαστε στοχευμένα στις ανάγκες τους: κάποιες από τις μεγαλύτερες (εισηγμένες ή μη) εταιρείες που έχουν ομόλογα εισηγμένα σε χρηματιστήριο, βλέπουμε να κινούνται με ταχύτερους ρυθμούς λόγω των επενδυτών που έχουν. Για τις μεγαλύτερες από τις μεσαίες επιχειρήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τις ενέργειες μετάβασής τους, η στήριξη της Τράπεζάς μας είναι ουσιαστική, τόσο στο επίπεδο της ενημέρωσης και της καθοδήγησης όσο και σε αυτό της χρηματοδοτικής στήριξης που θα τους επιτρέψει να επιταχύνουν την προετοιμασία τους.

Εχουμε όμως και σημαντικό αριθμό μικρότερων επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων κατάφεραν να επιβιώσουν παρά την κρίση και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, ενώ υπάρχουν και αυτές που ακόμα δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης. Η Τράπεζα Πειραιώς σε στενή συνεργασία μαζί τους, προσφέρει τα κατάλληλα συμβουλευτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να τους υποστηρίξει στα βήματα και τις προσαρμογές που πρέπει να κάνουν.

Βασικός μοχλός υλοποίησης της στρατηγικής μας είναι η ενσωμάτωση στόχων ESG, δηλαδή στόχων Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης, τόσο στις εσωτερικές μας λειτουργίες όσο και στις επιχειρηματικές μας επιλογές. Τα κριτήρια αυτά συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απορροφήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η Πειραιώς είναι η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα που προχώρησε στην παροχή χρηματοδοτήσεων με ESG χαρακτηριστικά και ρήτρες περιβαλλοντικής αειφορίας σε κλάδους, από την ενέργεια και τη βιομηχανία μέχρι και πρόσφατα τη ναυτιλία.

Η εμπειρία από την καθημερινή επαφή με τους πελάτες μας, είτε επιχειρηματίες είτε ιδιώτες, μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Εισπράττουμε το μήνυμα πως παρά τις δυσκολίες, υπάρχει αποφασιστικότητα και πείσμα θα έλεγα, να κινηθούμε μπροστά. Και για μας στην Τράπεζα Πειραιώς η ουσιαστική συμβολή σε αυτή την πορεία είναι ο απόλυτος στρατηγικός μας στόχος.

O κ. Θάνος Βλαχόπουλος
είναι γενικός διευθυντής,
επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής
& Wholesale Products
της Τράπεζας Πειραιώς.