Το δικό τους στίγμα στο διεθνές οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας δίνουν πλέον ολοένα και περισσότερες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που γεννήθηκαν από μία ιδέα σε ένα χαρτί και εξελίχθηκαν σε «διαμάντια» προσελκύοντας το ενδιαφέρον επενδυτών διεθνώς.

Την ίδια στιγμή δεκάδες είναι οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που σκέφτονται να πραγματοποιήσουν το μεγάλο άλμα σε διεθνές επίπεδο, έχοντας προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Βλέποντας τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω της νεοφυούς επιχειρηματικότητας για την οικονομία της χώρας μας, προωθούμε την ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωσή τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, συν-επενδύουμε με τους «επιχειρηματικούς αγγέλους» (business angels), τους ιδιώτες επενδυτές δηλαδή, αυτούς που ανακαλύπτουν καινοτόμα επιχειρηματικά πλάνα νεοφυών επιχειρήσεων και τα χρηματοδοτούν. Και αυτό με ένα νέο εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο κεφαλαιακών συμμετοχών (equity instrument) το οποίο θα προκύψει από επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και που θα το διαχειρίζεται η Genesis Ventures Fund, η οποία και επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επιχειρηματικοί άγγελοι που έχουν αρχίσει να παίζουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας της χώρας, είναι ανεξάρτητοι ιδιώτες με επιχειρηματική εμπειρία, που επιλέγουν να επενδύσουν τμήμα των κεφαλαίων τους σε νέες και πολλά υποσχόμενες (κατά την άποψή τους) ιδιωτικές επιχειρήσεις. Φυσικά δεν προσφέρουν κεφάλαια, μόνον, στην επιχείρηση. Προσφέρουν, επίσης, την εμπειρία, τις δεξιότητες και τις επαφές τους, με σκοπό τη διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης. Το νέο ταμείο αυτό, θα συν-επενδύει από κοινού με επιχειρηματικούς αγγέλους και θα επικεντρώνεται σε εταιρείες πρώιμου / αρχικού σταδίου ανάπτυξης και καινοτόμες επιχειρήσεις, με σκοπό να βοηθηθούν να επεκταθούν, να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Η συγκεκριμένη δράση πρέπει να τονιστεί ότι χρηματοδοτείται από επιστροφές κεφαλαίων ευρωπαϊκών κονδυλίων ΕΣΠΑ από προηγούμενες επιτυχημένες επενδύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JEREMIE. Το JEREMIE δημιουργήθηκε το 2007 με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στον Ομιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να επενδύει σε ΜΜΕ χρησιμοποιώντας τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, το οποίο συνεχίστηκε με το «Equifund» που ουσιαστικά ανέστησε το οικοσύστημα έξυπνης χρηματοδότησης προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη δράση έρχεται όμως και ως συνέχεια της ενδυνάμωσης της δράσης των επιχειρηματικών αγγέλων, έπειτα και από τα πρόσφατα φορολογικά κίνητρα που στάθηκαν αφορμή για την περαιτέρω προσέλκυση και ενεργοποίησή τους. Η τροποποιημένη διάταξη, που θα πρέπει να αναφερθεί, προβλέπει πως όταν φορολογούμενος – φυσικό πρόσωπο εισφέρει κεφάλαιο σε κεφαλαιουχική εταιρεία, που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, ποσό ίσο με το 50% της εισφοράς του, εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά του – εντός, μάλιστα, του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η εισφορά του. Επιπλέον: οι συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις μπορούν να αφορούν εισφορές μέχρι του συνολικού ποσού των 300.000 ευρώ ανά επενδυτή και φορολογικό έτος, οι εισφορές κεφαλαίων διενεργούνται σε έως τρεις, κατά τον μέγιστο αριθμό, διαφορετικές νεοφυείς επιχειρήσεις και μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Τα δεδομένα που αφορούν την παρουσία των επιχειρηματικών αγγέλων σε παγκόσμιο επίπεδο μοιάζουν εντυπωσιακά. Ιδιαίτερα σημαντική, κατά τούτο, και η υποβοήθηση της οικονομίας των χωρών, όπου αναπτύσσεται η παρουσία τους.

Πλέον με τη σειρά μας εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ στη χώρα μας. Διαθέτοντας τον πρώτο μηχανισμό συγχρηματοδότησης επιχειρηματικών αγγέλων, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι συμπληρώσαμε το τελευταίο κομμάτι που έλειπε από το «παζλ» της χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου (equity financing) στο ελληνικό οικοσύστημα των startup. Η νέα αυτή πρωτοβουλία στοχεύει να ξεκλειδώσει τόσο τη χρηματοδότηση κεφαλαίου υψηλού αντίκτυπου όσο και την εξειδικευμένη πρακτική καθοδήγηση από επιχειρηματικούς αγγέλους με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη μελλοντική επιτυχία του ελληνικού κλάδου τεχνολογίας και καινοτομίας και στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας.

Τα τελευταία χρόνια η εγχώρια startup σκηνή ενισχύεται και αναμένεται να ενισχυθεί και άλλο σημαντικά, γεγονός που ήδη διαφαίνεται και από τις σημαντικές εξαγορές που πραγματοποιούνται στο ελληνικό οικοσύστημα και στρέφουν ακόμη περισσότερο το βλέμμα των διεθνών επενδυτών προς τη χώρα μας και γι’ αυτό στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν θα σταματήσουμε μόνο εδώ τη χρηματοδότηση της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Εχουμε μια νέα επενδυτική στρατηγική που ξετυλίγεται μπροστά μας, με έμφαση στους τομείς της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που πρόκειται να καθορίσουν όχι μόνο το διεθνές περιβάλλον αλλά να αποτελέσουν και ένα μεγάλο κομμάτι του δικού μας ΑΕΠ.

Η χώρα μας αλλάζει στρατηγική και επενδυτική οικονομική πολιτική και είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Ο κ. Γιάννης Τσακίρης είναι υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.