Η ΕΤΑΔ με νέο σύγχρονο πρόσωπο εισέρχεται δυναμικά στη νέα εποχή, επανατοποθετώντας την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου στον επενδυτικό χάρτη.

Παρά τις απειλές και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που προκαλεί η επιμονή της πανδημικής κρίσης σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο, η ελληνική οικονομία, με υψηλή ανθεκτικότητα και εντυπωσιακή δυναμική, εξακολουθεί να ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς και να εισέρχεται στην πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης. Η αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται, όπως είναι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η επαναφορά της Ελλάδας με αξιοπιστία στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, αποτελεί ένα στοίχημα εθνικής σημασίας.

Σε αυτή την προσπάθεια η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, ως ένα κρίσιμο αναπτυξιακό κεφάλαιο για τη χώρα, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά, λειτουργώντας ως επιταχυντής της οικονομικής μεγέθυνσης και ως πολλαπλασιαστής του θετικού κοινωνικού αντικτύπου για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι για πολλές δεκαετίες η εικόνα για τα ακίνητα του Δημοσίου ήταν μια εικόνα εγκατάλειψης, αδιαφορίας και απαξίωσης. Από την πρώτη στιγμή δεν διστάσαμε να καταπιαστούμε με τα σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα σειράς ακινήτων μας, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις διαχρονικές αγκυλώσεις και να διασφαλίσουμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα βιώσιμες λύσεις σε μακροπρόθεσμη βάση για εμβληματικά μας ακίνητα που παρέμεναν αναξιοποίητα.

Με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου μας υλοποιούμε μια στρατηγική που θέτει τα δημόσια ακίνητα πάνω και πέρα από τις όποιες μικροπολιτικές επιδιώξεις, προτάσσοντας το συμφέρον του έλληνα φορολογουμένου και τη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού αποτυπώματος για τις τοπικές κοινωνίες. Μια στρατηγική που έχει ως θεμέλιο την εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους φορείς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος διαφάνειας και αξιοπιστίας προς το σύνολο τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2021 ήταν η χρονιά που καταφέραμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα για τη δημόσια περιουσία:

Το ακίνητό μας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προσέλκυσε έναν από τους κορυφαίους Eλληνες επενδυτές, η συμφωνία για την παράταση της μίσθωσης στη μαρίνα Γουβιών σηματοδότησε την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού πλάνου προς όφελος της Κέρκυρας, ενώ η συμφωνία μας με τον Δήμο Αθηναίων για την παραχώρηση μετ’ ανταλλάγματος του Λόφου Λυκαβηττού ανοίγει τον δρόμο για την αναγέννηση του ιστορικού αυτού χώρου ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες κατά τις οποίες παρέμενε κλειστός. Επίσης, η παραχώρηση μετ’ ανταλλάγματος σημαντικών ολυμπιακών ακινήτων, όπως είναι το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου και το Πανθεσσαλικό Στάδιο, διασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ το «Ξενία» Καστοριάς, το «Ξενία» Εδεσσας, το Παλαιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα ιστορικά ανθοπωλεία της Βουλής αξιοποιούνται έπειτα από ολόκληρες δεκαετίες απραξίας.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε την ανάκτηση του ελέγχου εμβληματικών μας ακινήτων από χρόνιους καταπατητές, όπως του «Ξενία» Καρτερού, όπως και το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε λύσεις εξωδικαστικά σε νομικές εκκρεμότητες που μας κρατούσαν διαχρονικά δέσμιους. Η συμβολή μας, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο εδώ, αλλά επεκτείνεται και σε μία σειρά από υφιστάμενες συμβάσεις μεγάλων ακινήτων μας, τις οποίες σε συνεργασία με τους μισθωτές μας επικαιροποιούμε, ώστε να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα της αγοράς και να της καταστήσουμε αμοιβαία επωφελείς για το Ελληνικό Δημόσιο, τους επενδυτές μας, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Το 2022 προχωρούμε στη διενέργεια διαγωνισμών για σημαντικά ακίνητα της ΕΤΑΔ, όπως το Τάε Κβον Ντο και η Ωκεανίδα στην Πλαζ Βουλιαγμένης, η Λίμνη Καϊάφα με το μοναδικό της φυσικό οικοσύστημα, ενώ δρομολογούμε την αξιοποίηση των «Ξενία» Κοζάνης, Καλεντζίου, Τσαγκαράδας και Βυτίνας, τα οποία και θέλουμε να επαναφέρουμε στην αγορά. Παράλληλα, αξιοποιούμε τουριστικά μας ακίνητα, όπως το Κάμπινγκ Κουρούτας και Φαναρίου, ενώ μας ενδιαφέρει να συμβάλουμε σημαντικά στις μεγάλες αστικές αναπλάσεις της χώρας, όπως στο παράκτιο μέτωπο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στο Ναύπλιο, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι.

Παράλληλα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, στρατηγική επιλογή της ΕΤΑΔ είναι να επενδύει στα ακίνητά της, όπως στο Τουριστικό Περίπτερο Αρβανιτιάς Ναυπλίου, της Λίνδου, του Μαραθώνα και της Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα, αλλά και στις επιχειρηματικές της μονάδες, όπως το Αχίλλειο Μουσείο, τα Σπήλαια Διρού αλλά και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, που την φετινή χρονιά, με πλήρως αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, προσφέρει σε επισκέπτες και χιονοδρόμους την εμπειρία ενός σύγχρονου χειμερινού προορισμού.

Με τον τρόπο αυτόν ερχόμαστε, με συστηματική δουλειά και στοχοπροσήλωση, να ξαναδώσουμε ζωή στη δημόσια περιουσία, προσελκύοντας με διαφάνεια και αξιοπιστία σοβαρές και βιώσιμες επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, με το βλέμμα μας στραμμένο στις νέες τάσεις και προκλήσεις που θέτει η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, υλοποιούμε με ταχείς ρυθμούς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εταιρείας μας, στοχεύουμε σε νέες αναπτύξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως στα φωτοβολταϊκά, στα αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, και διαμορφώνουμε σε συνεργασία με τη μητρική μας ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο μια Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης και ESG.

Με αφετηρία το 2022 η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου αναδιοργανώνεται και εισέρχεται δυναμικά στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται παγκοσμίως στους τομείς της τεχνολογίας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Με τεχνογνωσία, ασφάλεια και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον μέτοχό μας ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο για την ανάληψη των των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών, εξελισσόμαστε σε έναν σύγχρονο, φιλικό και αποτελεσματικό φορέα διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Για να σηματοδοτήσουμε αυτή την αλλαγή με τη νέα χρονιά υιοθετούμε μια νέα εταιρική ταυτότητα και μια νέα εικόνα που θα αναδεικνύει το κύρος, τη δύναμη και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΤΑΔ στις μεγάλες απαιτήσεις και προκλήσεις των καιρών. Το 2022 η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου αλλάζει πρόσωπο, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν μια νέα σελίδα ανάπτυξης για την ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου προς όφελος της χώρας και των πολιτών της.

Ο κ. Στέφανος Δ. Βλαστός είναι διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΤΑΔ) ΑΕ.